Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: CSR
actueel

Studentenraad moet maatregel tegen afwezige leden herzien

Henk Strikkers,
17 september 2020 - 12:41

De Centrale Studentenraad mag leden het stemrecht niet afpakken als zij meerdere keren niet komen opdagen. Dat blijkt na navraag van Folia bij de afdeling Juridische Zaken. De studentenraad stemt binnenkort over een alternatief.

In de voorgaande jaren kreeg de Centrale Studentenraad (CSR) steeds meer last van leden die weliswaar verkozen waren, maar na een tijdje niet meer kwamen opdagen bij vergaderingen. ‘Het is jammer dat er weinig overblijft van het idee dat er veertien gekozen studentenvertegenwoordigers zijn,’ zei voormalig CSR-voorzitter Pjotr van der Jagt daarover in maart. ‘Technisch gezien nemen we beslissingen soms met z’n vieren.’

 

Lege zetels voorkomen

Dat wilde de nieuwe studentenraad onder leiding van rechtenstudent Nina Hol, die in september aantrad, voorkomen. In zijn eerste week stemde de raad in met het voorstel om leden die veel afwezig zijn een deel van hun vergoeding af te nemen. Daarnaast zouden raadsleden die drie keer achtereen afwezig zijn de eerstvolgende vergadering geen stemrecht hebben.

CSR-voorzitter Nina Hol

De afdeling Juridische Zaken van de UvA stak echter al snel een spaak in het wiel. Volgens een medewerker van de afdeling Juridische Zaken mag de studentenraad haar leden het stemrecht niet afpakken omdat alle leden een kiezersmandaat hebben en dat stemrecht niet in het huishoudelijk reglement ingeperkt kan worden.

 

Verlaagd quorum

Raadsvoorzitter Nina Hol laat weten inmiddels een alternatief te hebben uitgewerkt, dat binnenkort in stemming wordt gebracht. ‘We willen nu in ons reglement vastleggen dat wanneer leden langere tijd afwezig zijn het quorumHet quorum is het minimaal aantal leden dat nodig is om als raad besluiten te kunnen nemen. wordt verlaagd. Dat is niet per se een maatregel tegen afwezige leden, maar voorkomt wel dat we als raad geen besluiten meer kunnen nemen.’

 

De raad wilde het nieuwe voorschrift bij haar vorige vergadering al in stemming brengen, maar dat ging niet door. Dat had echter niets met het aantal afwezige leden te maken, verzekert Hol lachend.

Lees meer over