Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
actueel

Vernieuwd Allard Pierson opent zijn deuren

Dirk Wolthekker,
8 september 2020 - 17:10
Betreft
Deel op

Vier jaar en zes miljoen euro verder is het dan zover: het vernieuwde Allard Pierson opent zijn deuren. Collecties zijn met elkaar in verband gebracht en toegankelijk gemaakt voor het publiek.

Studenten kunstgeschiedenis en archeologie die in het verleden voor hun studie wel eens de afgesloten zolder met gipsen afgietsels van klassieke beelden hebben bezocht kunnen zich vanaf volgende week baden in nostalgie: de zolder van het Allard Pierson (AP) is getransformeerd tot de zogenoemde Gipsengalerij. Niet alleen toegankelijk voor studenten en oud-studenten, maar voor iedereen. Er staan klapstoeltjes voor wie wil gaan zitten om de gipsen modellen na te tekenen. Potloden en papier zelf meenemen.

 

Inbreiding

Het is maar een van de mogelijkheden die het vernieuwde Allard Pierson – het erfgoedinstituut van de UvA aan de Oude Turfmarkt – aan alle bezoekers biedt. Deze hele week viert het instituut de opening van de nieuwbouw en de herinrichting. ‘Inbreiding’, noemt AP-directeur Wim Hupperetz de verbouwing van de afgelopen jaren. ‘Dat wil zeggen dat we binnen de planologische rooilijn hebben vergroot.’ Daarbij is in vier jaar tijd onder meer een transparante aanbouw van vier verdiepingen gerealiseerd aan het Turfdraagsterpad. Totale kosten: zes miljoen. ‘Twee miljoen voor ontwerp en bouw, twee miljoen voor de werktuigbouw zoals vitrines en opstellingen en twee miljoen voor de inrichting,’ zegt Hupperetz. ‘Duur? Het is veel geld, maar het is niet duur.’ Door de vernieuwing en ‘inbreiding’ heeft het AP nu duizend vierkante meter meer ruimte. De helft is voor tentoonstellingen, de andere helft is publieksruimte zoals een nieuw café en een grote winkel.

Foto: Folia
De drieduizend jaar oude mummie

Sterrenhemel

Het vernieuwde Allard Pierson kent verschillende blikvangers, waaronder een drieduizend jaar oude mummie, die is opgesteld in het nieuwe aardedonkere Egyptekabinet. De mummie ligt in een vitrine, waarvoor afgelopen zomer een crowdfunding werd georganiseerd, die vijftienduizend euro opbracht, voldoende om de bijzondere vitrine, die een constante luchtvochtigheid van vijftig procent garandeert, aan te schaffen. ‘Alles wat hier staat is ondergronds,’ zegt conservator Ben van den Bercken die een rondleiding geeft. ‘Het plafond is zwart en met sterren beschilderd, precies zoals dat in Egyptische graven ook gebeurde.’ Even verderop is een ‘ingebreide’ zaal die juist het tegenovergestelde symboliseert: lichtblauw met veel buitenlicht, voorzien van vitrines met voorwerpen uit tempels en over goden.

 

Van Nijl tot Amstel

Alles wat te zien is in de nieuwbouwvleugel maakt deel uit van de permanente tentoonstelling ‘Van Nijl tot Amstel’, die in feite door het hele gebouw loopt en waar ook de Gipsengalerij en het Egyptekabinet deel van uitmaken. Veel tentoongestelde voorwerpen hebben een digitale pendant. Dat wil zeggen: via een schermpje is het voorwerp ook weergegeven als 3D-model met een uitleg in het Nederlands of Engels en er kan aan het voorwerp worden ‘gesleuteld’: je kunt het omdraaien, naar de achterkant, een kleur geven et cetera. Ook een gipsen afgietsel van de Leeuwenpoort van Mycene is op deze manier te bekijken. En natuurlijk in het echt, maar dan moet je afreizen naar het Griekse Mycene, waar de poort, die toegang geeft tot de burcht van Mycene, sinds 1500 voor christus te bewonderen is. De Leeuwenpoort van Mycene bestaat uit twee tegenover elkaar zittende leeuwinnen op een altaar.

 

De Amsterdamse collectie bevat onder meer een vijftiende-eeuwse Amsterdamse koorbijbel op perkament en de zogenoemde getijdenboekjes uit de bibliotheek van de vijftiende-eeuwse Amsterdamse koopman Pompeius Occo. Het Allard Pierson heeft de zeldzame boekjes pas onlangs verworven. Allard Pierson Live is bij uitstek een publiekskarakter: publiek kan hier kennismaken met archeologie, de cartografiecollectie en muziek-, film- en audiocollecties. Studenten gaan hier ook hun onderzoeksresultaten presenteren, want het Allard Pierson blijft natuurlijk wel een academisch instituut.

 

Het vernieuwde Allard Pierson vanaf 15 september voor publiek geopend. Adres: Oude Turfmarkt 127.

 

In de video hieronder kun je alvast een kijkje nemen in het nieuwe museum, samen met directeur Wim Hupperetz.

Lees meer over