Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Tammie Schoots
actueel

Uitslag verkiezingen studentenraad blijft gehandhaafd

Dirk Wolthekker,
1 september 2020 - 16:29

Het bezwaar dat Tammie Schoots, lijsttrekker van de Anti-coronapartij, had ingediend tegen de uitslag van de studentenraadsverkiezingen van begin juni, is ongegrond verklaard. Dat heeft het centraal stembureau vandaag bekend gemaakt. Schoots is ‘zeer teleurgesteld’ en gaat in beroep tegen het besluit.

Het bezwaar van filosofiestudent Tammie Schoots kwam er op neer dat zij meende dat er door zogenoemde ‘weggeefacties’ van verschillende deelnemende partijen stemmen waren gekocht. Gedurende een aantal dagen in de verkiezingsweek van 8-12 juni zouden partijen prijzen ter beschikking hebben gesteld als studenten op de betreffende partij zouden stemmen. Omkoping, meent Schoots en daarom diende ze op 9 juli bezwaar in tegen de verkiezingsuitslag.

 

Het stembureau hield op 14 augustus een hoorzitting over de kwestie. Schoots verzocht toen het stembureau om de verkiezingsuitslag voor de Centrale Studentenraad (CSR), voor de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB), voor de Faculteit Maatschappij en Gedrag (FMG) en voor het district PPLE, ongeldig te verklaren. In deze districten deden de gewraakte partijen List Sefa en Inter mee, waarbij giveaways zouden zijn uitgedeeld. List Sefa zou zich bovendien hebben laten sponsoren door ING en Deloitte en door het door de FEB gesubsidieerde faculteitsblad Rostra Economica. Volgens Schoots leverde dat ‘oneerlijke concurrentie’ op.

 

Blender

Het centraal stembureau heeft de afgelopen weken van alle deelnemende partijen de campagneplannen en de financiële onderbouwing daarvan doorgelicht. Daaruit kwam onder meer naar voren dat activiteiten van de studievereniging Sefa op Instagram niets te maken hadden met de gewraakte campagne van List Sefa op Instagram. ‘De andere partijen en de CSR zijn daarover meteen ingelicht,’ verklaart het centraal stembureau.

‘Het centraal stembureau is van oordeel dat op geen enkele wijze aannemelijk is geworden dat er stemmen zijn gekocht’

De lijst Inter gaf naar eigen zeggen via Instagram, ‘kleine giveaways’ weg, ‘bedoeld om studenten in tijden van corona wat te helpen’. Wat ‘klein’ is, daarover kan worden gediscussieerd, maar onder meer een blender van dertig euro, een tegoedbon van Bol.com ter waarde van honderdvijftig euro, een rugzak van tachtig euro en een grill van vijftig euro werden weggegeven. ‘Om in aanmerking te komen voor een van de prijzen werd alleen verlangd dat de persoon student aan de UvA was en een stem had uitgebracht. Dat hoefde geen stem op partij Inter te zijn,’ schrijft het centraal stembureau op basis van een verklaring van Inter. Nadat er kritiek op kwam heeft Inter de actie verwijderd van de Instagram-pagina. Ook partij Lief voerde campagne. Daarbij moest een promotiefilmpje van de partij worden geliked, waarna studenten een goodie konden winnen, zoals een mok, een voetbal of een zonnebril. Nadat er kritiek op kwam werd de winactie verwijderd.

 

Campagnekas

Hoeveel gaven de partijen naar eigen zeggen uit aan hun campagnes? De meeste partijen voerden digitaal campagne, waar geen of weinig geld voor was uitgetrokken. Tammie Schoots’ eigen Anti-coronapartij gaf niets uit aan een campagne. Ook KiesActa en 020Together gaven niets uit aan hun campagnes. De Vrije Student, die komend jaar voor het eerst de voorzitter van de CSR levert (Nina Hol), heeft vooral via sociale media campagne gevoerd. Kosten: 639,96 euro. SLAAFS gaf het meest uit, met een opgegeven bedrag van 1027,31 euro.

 

Al met al concludeert het centraal stembureau dat ‘op grond van de ontvangen informatie’ geen sprake is geweest van het kopen van stemmen. Letterlijk schrijft het bureau in zijn besluit: ‘Het centraal stembureau is van oordeel dat op geen enkele wijze aannemelijk is geworden dat er stemmen zijn gekocht of anderszins sprake zou zijn van strafbare feiten. Er bestaat dan ook geen gronden de uitslag in enig district ongeldig te verklaren, zodat het bezwaar van mevrouw Schoots ongegrond is.’

‘Het bureau kan mijn kritiek onvoldoende hard maken en verklaart mijn bezwaar dan maar ongegrond’

Een ‘flinke strijd’ met de UvA

Tammie Schoots zegt in een reactie een dergelijk besluit van het centraal stembureau te hebben verwacht, maar nu het besluit is gevallen is ze toch ‘zeer teleurgesteld’. Ze noemt het besluit van het stembureau ‘bijna komisch’, ‘idioot’ en ‘louche, in de zin van onbetrouwbaar’. Schoots: ‘Het besluit gaat helemaal niet in op de harde kwestie dat er stemmen zijn gekocht en dat bedrijven verkiezingscampagnes sponsoren. Het bureau kan mijn kritiek onvoldoende hard maken en verklaart mijn bezwaar dan maar ongegrond. Dit besluit opent de deur voor multinationals om invloed uit te oefenen op de studentenraadsverkiezingen. Dit besluit is de dood van de studentendemocratie.'

 

Schoots laat weten in beroep te gaan tegen het besluit bij het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO). Zij moet dat binnen zes weken doen. Tot die tijd blijft de huidige uitslag van de studentenraadsverkiezingen definitief. Op het moment dat het beroep is ingediend, wordt de uitslag weer controversieel want dan moet het CBHO er zich eerst weer over buigen en kan Schoots eventueel in het gelijk worden gesteld. De uitspraak van het CBHO is overigens bindend, daarna zijn de beroepsmogelijkheden uitgeput. Op dit moment kan de nieuwe CSR dus gewoon aan de slag. Het is moeilijk te voorspellen hoe de kwestie afloopt, maar Schoots laat weten tot het uiterste te gaan om haar gelijk te halen. ‘Er gaat een flinke strijd komen, daar kan de UvA op rekenen.’