Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Wessel Wierda
actueel

Update | Kade bij UvA-gebouw in centrum deels ingestort

1 september 2020 - 13:59

Een deel van de kade bij de Grimburgwal is ingestort. Dit is bij het BG-terrein van de UvA. De kade ligt ter hoogte van het gebouw waarin onder meer de Onderwijsbalie van de Faculteit der Geesteswetenschappen en de afdeling Kunstgeschiedenis zitten. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is, er zou sprake zijn van een al eerder geconstateerde zogeheten sinkhole. 

Het Parool meldt dat een getuige wat geluiden hoorde en de kade op de hoek van de Grimburgwal en Oudezijds Voorburgwal zag instorten. De UvA laat weten dat het gebouw bij deze kade, BG2, is ontruimd en iedereen veilig het pand heeft kunnen verlaten. Een woordvoerder van de UvA zegt dat nog wordt onderzocht of de ingestorte kade deel uitmaakt van UvA-terrein of dat het gemeentegrond is. De Amsterdamse wethouder Sharon Dijksma liet bij de NOS weten dat het geen kade van de gemeente is.

 

Een UvA’er tweette een foto van de kade. Het was de eerste werkdag op het BG-terrein van historicus en communicatiewetenschapper Romy Beck. Ze was dinsdagmiddag rond lunchtijd op weg naar de kantine in BG2 toen ze ‘wat vreemde geluiden’ hoorde. Haar kantoor grenst aan de ingestorte kade. ‘We zagen ook een paar prikborden trillen in het gebouw, maar we hadden in het begin eigenlijk niks door. Op een gegeven moment zei onze leidinggevende dat we moesten komen kijken. Toen pas zagen we hoeveel er was ingestort.’

 

Beck en UvA-collega’s konden een tijdje foto's vanuit het gebouw maken, totdat de beveiliging en bedrijfshulpverlening vroegen of ze snel wilden vertrekken vanwege mogelijk instortingsgevaar. Beck: We hoorden dat er gisteren al iets van een verzakking was, en dat mensen niet naar buiten mochten. Het is de vraag wanneer we weer kunnen werken, maar het lijkt mij niet zo heel onveilig in het gebouw.’
 

Update 14.32 uur: Een woordvoerder van de gemeente laat via AT5 weten, dat de oorzaak vermoedelijk een zogenoemde sinkhole is. Dit is een ondergrondse uitspoeling van de grond waardoor de bovenkant instort. Eerder werd bekend dat een groot deel van de kademuren en bruggen in Amsterdam in zeer slechte staat verkeert. 

 

Update 17:40 uur: Een woordvoerder van de UvA laat weten dat de ingestorte kade op UvA-terrein staat en dus op kosten van de UvA zal worden hersteld. 'Maar daarvoor zijn we verzekerd.' Vanavond zal in samenwerking met de gemeente worden begonnen met het aanleggen van een noodwal. 'Daarna zal worden onderzocht wat er precies is gebeurd en waarom. Vervolgens zal worden begonnen met definitief herstel van de kade,' aldus de woordvoerder. Naar verwachting kunnen de medewerkers in het pand BG-2 de hele week niet terecht in het pand. Zij zullen morgen onder begeleiding hun spullen mogen ophalen. De UvA zal hen daarover berichten. De Onderwijsbalie in het pand is tijdelijk verplaatst. 

 

Einde berichtgeving.

Lees meer over