Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jan-Kees Steenman (HvA)
actueel

Bijna alle cateringlocaties gaan maandag open, maar veel eettentjes zijn weg

Dirk Wolthekker,
28 augustus 2020 - 09:01

Hoewel bijna alle cateringlocaties op de UvA maandag weer opengaan, blijven het zware tijden voor cateraar Cirfood. De UvA heeft besloten een half jaar huur kwijt te schelden, en Cirfood heeft voorlopig afscheid afgenomen van veel onderaannemers die hun eigen eettentjes hadden.

Veel universitaire cateraars hebben inmiddels ontslagen aangekondigd, maar Cirfood niet. ‘En dat gaan we niet doen ook,’ zegt Liesbeth Nijhuis, districtsmanager UvA-HvA van Cirfood. ‘De mensen zijn voor ons het belangrijkste en die gaan we niet aan de kant zetten nu het opeens wat minder gaat. We willen een sociaal verantwoord bedrijf zijn en blijven.’

 

Voor de goede orde: het gaat dan om de medewerkers met een vast contract, de mensen met een tijdelijke aanstelling zijn in de afgelopen maanden wel verdwenen, hun contract werd niet verlengd. ‘Maar dat waren er slechts drie.’ De 65 vaste medewerkers plus de tien vaste medewerkers voor feesten en partijen kunnen gewoon blijven. Vanaf komende maandag kunnen ze weer volop aan de bak, want dan gaan vrijwel alle cateringlocaties van de UvA weer open.

‘We hebben de totale huur van maart tot en met augustus, 52.801 euro, kwijtgescholden aan Cirfood’

52.801 euro kwijtgescholden

Het waren zware tijden voor Cirfood, de hoofdcateraar van de UvA. Vanaf het moment van de lockdown half maart viel de omzet stil en gingen de kantines dicht. Het personeel werd betaald via de zogenoemde NOW-regeling en Cirfood, dat aan de UvA huur moet betalen voor het gebruik van de cateringlocaties, vroeg uitstel van de huur aan.

 

Het werd afstel. ‘We hebben de totale huur van 52.801 euro (maart tot en met augustus) kwijtgescholden aan Cirfood,’ zegt Bert Zwiep, hoofd inkoop en logistiek van de UvA. ‘We hebben ons toeschietelijk op willen stellen jegens een bedrijf dat opeens werd geconfronteerd met een onverwachte maar tijdelijke bedrijfssluiting. De inzet van extra beveiligers kost de UvA veel meer, dus dit bedrag valt nog relatief mee.’

‘We hopen dat ze allemaal, met de nadruk op allemaal, hun eten en drinken kopen in de kantines’

Nu gaan de cateringlocaties langzaam weer open, maar niemand weet precies hoe de toekomst eruit ziet: alles hang af van het aantal studenten en medewerkers dat gebruik gaat maken van de catering. Dat zal in elk geval heel veel minder zijn dan in het pre-corona tijdperk: naar verwachting zal slechts twintig procent van de UvA-studenten de campussen bezoeken en dat zal ook nog verspreid zijn over de dag.

 

‘Maar we hopen wel dat ze allemaal, met de nadruk op allemaal, hun eten en drinken kopen in de kantines, zowel studenten als medewerkers,’ zegt Zwiep. ‘Dat is niet alleen goed voor de cateraar, maar ook voor de levendigheid van de campussen.’ Cirfood blijft voor de personeelskosten gebruik maken van de NOW-regeling. Of er in de toekomst weer een tegemoetkoming in de huurkosten plaatsvindt is onbekend. ‘We gaan nu eerst afwachten hoe het de komende maanden gaat.’

 

Geen avondopenstelling

Het zal vanaf maandag allemaal wel anders zijn dan iedereen gewend was. Ten eerste is er geen avondopenstelling: de locaties gaan uiterlijk om vijf uur dicht. ‘Maar dat kan heel snel veranderen als blijkt dat er vraag naar is,’ zegt Nijhuis. ‘Bert Zwiep en ik komen wekelijks bij elkaar om te inventariseren hoeveel vraag er naar de catering is en op welke locatie. Dat kan betekenen dat we in september al weer langer open zijn of – als het bezoekersaantal tegenvalt – korter.’

‘We zijn een sociaal bedrijf, maar nu laten we onze eigen mensen toch even voorgaan’

Omdat Cirfood de hoofdcateraar van de UvA is moeten de huurpenningen door dit bedrijf worden opgehoest. De subcateraars, die als ‘onderaannemers’ met hun eigen eettentjes studenten en medewerkers van eten en drinken voorzien, betalen geen huur aan de UvA. Zij betalen normaal gesproken een fee aan Cirfood, een percentage van hun omzet.

 

‘Maar een groot deel van de onderaannemers is weg en komt voorlopig ook niet terug,’ zegt Nijhuis. ‘Dat is een keuze van Cirfood geweest. Er is al zo weinig omzet te maken, als we die dan ook nog moeten delen met de onderaannemers blijft er wel erg weinig over. We zijn een sociaal bedrijf, maar nu laten we onze eigen mensen toch even voorgaan. Zodra er ruimte is komen de onderaannemers misschien weer terug. Overigens kunnen zij, net als wij, gewoon gebruik maken van de NOW-regeling.’ Het betekent overigens wel dat het aanbod van de cateraar voorlopig minder divers zal zijn: de onderaannemers boden eerder bijzondere en/of exotische maaltijden aan. ‘Maar ik denk dat ons eigen aanbod divers genoeg zal blijven,’ zegt Nijhuis.

 

De Brug en Museumcafé

Cateringlocatie De Brug en het Museumcafé van het Allard Pierson zullen de komende maanden gesloten blijven. ‘Maar dat heeft niet zo veel te maken met het beperkte aantal studenten,’ zegt Zwiep. ‘De Brug wordt verbouwd. Dat lag al in de planning, maar de verbouwing is door corona naar voren gehaald. Een deel van De Brug zal voortaan worden verhuurd aan de FMG, die er evenementen, lezingen, minisymposia en buluitreikingen wil organiseren. Daarom wordt de locatie over de lengte in tweeën gedeeld door er een glazen wand in te plaatsen,’ vertelt Zwiep.

 

Die verbouwing is nu gaande. De Brug blijft overigens wel een doorgangscorridor tussen de twee bouwdelen van de Roeterseilandcampus. ‘Voor het Museumcafé verwachten we nog niet veel bezoekers en bovendien is daar een coffee-corner gekomen die wel open is. Inmiddels is het restauratieatelier op de begane grond van het Allard Pierson leeg. We zijn aan het kijken of we daar een restaurant in kunnen maken.’