Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans (UvA)
actueel

Studentenbonden waarschuwen voor grote uitval eerstejaars

Henk Strikkers,
17 augustus 2020 - 13:56

Er zouden voor de kerst wel eens veel meer studenten kunnen stoppen met hun studie dan normaal. Daarvoor waarschuwen de Landelijke Studentenvakbond en het Interstedelijk Studenten Overleg vandaag. Zij pleiten voor een ‘operatie zachte landing’.

Bij veel studies is het altijd al zo dat in de eerste maanden tientallen studenten het opgeven, ofwel omdat ze motivatie niet hebben, ofwel omdat ze vinden dat de studie niet bij ze past. De twee studentenorganisaties vrezen ervoor dat de beperkingen door het coronavirus dat nu nog erger maken.

Freya Chiappino

Activiteiten

Zo moeten studenten bijvoorbeeld de fysieke activiteiten van de Intreeweek missen en mogen studentenorganisaties deze komende weken maar weinig evenementen organiseren. ‘Het is ontzettend belangrijk dat een eerstejaarsstudent met medestudenten in contact komt om zo sociale cohesie te stimuleren. Dit kan zowel online als fysiek. Daarmee creëer je motivatie en blijven studenten zich op hun plek voelen binnen een instelling,’ zegt LSVb-vicevoorzitter Freya Chiappino.

 

Zij vindt het daarnaast ook belangrijk dat studenten zich thuis gaan voelen bij de instelling. ‘Als je weet waar je moet zijn als je problemen hebt, en als je het gevoel hebt dat je deel uitmaakt van de UvA, dan is het ook gemakkelijker om gemotiveerd te blijven,’ zegt ze.

 

Honderddagenbeleid

Chiappino hoopt dat universiteiten niet alleen dit jaar, maar ook in volgende jaren werk maken van een zogenoemde zachte landing. ‘We willen eigenlijk dat universiteiten een honderddagenbeleid gaan voeren, waarbij ze inzetten op een goede binding met medestudenten, de universiteit en de stad. Daarbij zou er in onze ogen dan nog eens extra aandacht moeten zijn voor studenten die oververtegenwoordigd zijn onder de uitvallers, zoals eerstegeneratiestudenten.’