Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

‘Intreeweek toch niet afgelast, ontgroeningen wel’

Henk Strikkers,
6 augustus 2020 - 07:40

Het kabinet gaat vandaag toch niet aankondigen dat alle fysieke introductieactiviteiten voor nieuwe studenten dit jaar niet door gaan. Dat melden RTL Nieuws en de NOS. Ontgroeningen worden wel verboden, evenals introductieactiviteiten na 22.00 uur in de avond. Alcohol is eveneens uit den boze.

Het kabinet behandelt studenten steeds meer als een risicogroep bij de verspreiding van het virus omdat uit onderzoeken van de GGD blijkt dat steeds meer jongeren besmet zijn. Bovendien zouden veel studenten het niet zo nauw nemen met de maatregelen en in sommige gevallen niet bereid zijn mee te werken aan het bron- aan contactonderzoek om verdere besmettingen op te sporen.

 

Kleine fysieke activiteiten

De Intreeweek van de UvA zou al grotendeels online plaatsvinden, maar Intreeweek-voorzitter Wouter Christiaansen meldde vorige maand dat er ook ‘kleine fysieke activiteiten’ plaats zouden vinden. ‘In groepjes van vijftien, uiteraard op afstand en met twee begeleiders. Denk aan een museumbezoek of een comedy-avond in De Balie. Daar kun je dan heen gaan of het volgen via de app.’

 

Deze lijken door te mogen gaan, melden zowel de NOS als RTL Nieuws, mits er geen alcohol wordt geschonken en ze voor 22.00 uur zijn afgelopen. Veel studentenorganisaties waren ontevreden met het eerder uitgelekte besluit van het kabinet om de gehele introductie te verbieden. Zij vinden het belangrijk dat studenten de studie, de stad en hun medestudenten leerden kennen omdat het komende semester veel onderwijs online gegeven zal worden.

 

Geen ontgroeningen

Alle ontgroeningen en kennismakingstijden van studentenverenigingen worden wel verboden. Eerder deze week besloot de Amsterdamse studentenvereniging A.S.C./A.V.S.V. al haar ontgroening stil te leggen nadat vier leden van het corps besmet bleken te zijn.

 

Vanavond om 19.00 uur geeft het kabinet een persconferentie over het groeiend aantal coronabesmettingen in Nederland.

 

Dit bericht is aangepast. In een eerdere versie van dit bericht werd, eveneens op basis van RTL Nieuws en de NOS, vermeld dat introductieweken niet door zouden gaan.