Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Privé-archief Tammie Schoots
actueel

#UvAKiest | Anti-Coronapartij dient Wob-verzoek in bij centraal stembureau UvA

Dirk Wolthekker,
15 juli 2020 - 11:53

Lijsttrekker Tammie Schoots van de Anti-Coronapartij heeft bij het centraal stembureau van de UvA een Wob-verzoek ingediend om het communicatieverkeer van het bureau tijdens de studentenraadsverkiezingen boven tafel te krijgen.

Tijdens die verkiezingen, waarvan de uitslag overigens door Schoots wordt betwist, hielden sommige partijen ‘weggeefacties’, waarbij potentiële kiezers cadeautjes ‘van substantiële waarde’ konden krijgen als ze op een bepaalde partij zouden stemmen. Omkoping, meent Schoots. Volgens Schoots kregen die partijen alleen ‘een stevig gesprek’ met het centraal stembureau, dat de kwestie ook had gesignaleerd. Schoots vond de reprimande niet genoeg, waarna ze een bezwaar indiende tegen de verkiezingsuitslag. Daar komt nu het Wob-verzoek bij.

 

Mail- en whatsapp-verkeer

Schoots heeft laten weten dat ze bij de afdeling Juridische Zaken van de UvA, waar het centraal stembureau onder valt, een verzoek heeft ingediend inzage te krijgen ‘in het mail- en whatsapp-verkeer’ van het stembureau. Ze wil precies weten hoe het bureau heeft gecommuniceerd over de weggeefacties. Ze doet dit met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob). Daarbij kunnen burgers informatie opvragen van de overheid, in dit geval de UvA. Die moet volgens de wet uiterlijk binnen 4 weken na ontvangst van het verzoek uitsluitsel geven, dat wil zeggen: of het verzoek wordt toegekend of niet.

 

Het centraal stembureau van de UvA bevestigt de ontvangst van het Wob-verzoek en heeft dit in behandeling genomen. Meer kan het bureau er niet over zeggen. Ook het bezwaar dat Schoots indiende tegen de verkiezingsuitslag is in behandeling genomen.Gisteren verliep de termijn waarbinnen partijen bezwaar konden indienen tegen de uitslag. Geen van de andere deelnemende partijen heeft dat gedaan.