Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA bereikt overeenstemming over regionaal ov-akkoord onderwijs

Dirk Wolthekker,
15 juli 2020 - 10:04

Een deel van het onderwijs kan vanaf september al om 8.30 uur beginnen. Dat is een van de ov-afspraken waarover UvA, VU en HvA overeenstemming hebben bereikt met NS, GVB, Connexxion, Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam.

In het overeengekomen plan kunnen studenten vanaf september ook in de spits reizen, al is het in beperkte mate: de eerste colleges kunnen om 08.30 uur beginnen, waardoor studenten mogelijk iets vroeger in het ov zullen zitten dan wanneer de colleges beginnen om negen uur, zoals tot nu toe gebruikelijk was. Onderwijs mag ook eindigen of beginnen tijdens de avondspits.

 

Voor de roostering is afgesproken dat het onderwijs op fysieke locaties zoveel mogelijk wordt gespreid over de dag en week, de spits nadrukkelijk wordt ontzien en piekbelasting in het gehele ov-systeem (dus bijvoorbeeld ook op plekken als metrostation Weesperplein) wordt voorkomen.

 

Eind december

De UvA schrijft in een persverklaring ‘tevreden te zijn’ met de uitkomsten van het regionale overleg met de vervoersbedrijven en de gemeente, omdat hierdoor meer colleges op locatie kunnen worden gegeven dan volgens de landelijke basisafspraken. Het brengt wel extra werk mee voor de roostermakers van het Bureau Onderwijslogistiek: een deel van het eerder om 09.00 en 10.00 uur geplande onderwijs moet verschoven worden naar respectievelijk 08.30 uur en 09.30 uur.

 

De afspraken met de vervoerbedrijven en de gemeente gelden tot en met 31 december. Er zal wekelijks worden gemonitord en naar aanleiding daarvan blijft er frequent contact tussen onderwijsinstellingen en vervoerders. Zowel bij te veel drukte als bij extra ruimte zullen de betrokken organisaties in overleg gaan over een eventuele aanpassing van de afspraken. De overeengekomen afspraken worden binnenkort in een akkoord ondertekend.