Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Screenshot van de stemapplicatie voor de studentenraadsverkiezingen
actueel

Centraal Stembureau UvA keurt verkiezingsuitslag goed

Dirk Wolthekker,
30 juni 2020 - 13:00

Het Centraal Stembureau van de UvA heeft de verkiezingsuitslag van de studentenraadsverkiezing van begin deze maand goedgekeurd. Het bureau beschikt niet over aanwijzingen dat de uitslag is beïnvloed door eventuele manipulatie met de stemapplicatie WebElect.

Dat schrijft het Centraal Stembureau (CSb) in een gisteravond verstuurde mail aan de Centrale Studentenraad en aan de vertegenwoordigers van de deelnemende studentenpartijen. Daarin staat dat het onderzoek naar eventuele manipulatie met de stemapplicatie van het bedrijf WebElect, niet heeft geleid tot een ongeldige stembusuitslag. Letterlijk schrijft het stembureau: ‘Hoewel de kwetsbaarheden rond de beveiliging niet vallen te ontkennen, beschikt het CSb niet over aanwijzingen dat het gebruik van de applicatie ook (feitelijk) heeft geleid tot onregelmatigheden die de uitslag hebben beïnvloed.’

 

Het CSb zag zich genoodzaakt een onderzoek uit te voeren naar mogelijk manipulatie met de stemapplicatie na een publicatie in Folia. Uit de publicatie bleek dat het voor buitenstaanders mogelijk was om te stemmen met 49 accounts van UvA-studenten. Ook aan andere instellingen die de stemapplicatie gebruiken, bleek de beveiliging niet op orde. Niettemin heeft het stembureau geconcludeerd dat de gegevens van WebElect ‘betrouwbaar zijn en dus gebruikt kunnen worden als basis voor de verkiezingsuitslag’.

‘Als er geen bezwaren zijn, dan zal het stembureau donderdag, vrijdag of begin volgende week de uitslag online bekendmaken’

48 uur

Reglementair moet het moment van de bekendmaking van de uitslag een week van te voren worden aangekondigd. In dat geval zou de verkiezingsuitslag pas volgende week bekend worden gemaakt. Dat gaat te lang duren en daarom heeft het CSb besloten de uitslag ‘op zo kort mogelijke termijn’ bekend te maken. Het CSb doet dat echter alleen als daartegen geen bezwaren zijn. Die moeten dan woensdagavond rond zeven uur – 48 uur na het verzenden van de mail door het stembureau – binnen zijn.

 

Toelichting

‘Als er geen bezwaren zijn tegen de bekendmaking op korte termijn, dan zal het stembureau donderdag, vrijdag of begin volgende week de uitslag online openbaar maken,’ zegt Jacqueline Groot Antink, secretaris van het stembureau. ‘Het precieze moment is ook afhankelijk van de agenda van rector Karen Maex, want die is erbij aanwezig. Tijdens de bekendmaking zullen we ook een toelichting geven op de conclusies van ons onderzoek naar eventuele manipulatie rond het gebruik van de stemapplicatie.’ Na de bekendmaking van de uitslag hebben belanghebbenden nog vier dagen de tijd om tegen de uitslag bezwaar in te dienen als ze het niet eens zijn met die uitslag.