Het College van Bestuur (CvB) van de UvA heeft een externe commissie Sociale Veiligheid ingesteld om het systeem van meldingen en klachten rond sociale veiligheid te onderzoeken. De commissie moet uiterlijk 15 oktober rapport uitbrengen.
De driekoppige onderzoekscommissie, ingesteld na publicaties over de docent bij Geesteswetenschappen die jarenlang grensoverschrijdend gedrag vertoonde, bestaat uit voorzitter Marry de Gaay Fortman (advocaat-partner bij advocatenkantoor Houthoff en oud-voorzitter van Topvrouwen.nl), Martine Bijkerk (juridisch adviseur en onderzoeker) en Mary Tupan-Wenno (directeur van diversiteitsexpertisecentrum Echo).
Op verzoek van het CvB houdt de commissie drie leidende onderzoeksvragen aan. Zo moet onderzocht worden of het CvB en decaan Fred Weerman van Geesteswetenschappen alert en adequaat hebben gehandeld, moet de commissie mogelijke aanpassingen in klachten- en meldingenprocedures onderzoeken zodat klagers zich beschermd voelen en moet de commissie kijken in hoeverre de onafhankelijkheid van de ombudsfunctionaris ten opzichte van het CvB gewaarborgd is. Het CvB heeft de commissie gevraagd uiterlijk half oktober een rapportage met aanbevelingen aan te dragen.
Het onderzoek bestaat uit documentenonderzoek en ‘tientallen interviews’, zegt voorzitter De Gaay Fortman, die vanuit haar werk als advocaat ervaring heeft met klokkenluiderszaken. ‘We kunnen extra informatie opvragen en de onderzoeksvragen verbreden als dat nodig blijkt,’ licht ze toe. ‘De precieze werkwijze zullen we vastleggen in een protocol om waarborg te bieden en zodat we het onderzoek op een degelijke en integere manier kunnen uitvoeren.’ Zowel het eindrapport als de aanbevelingen worden openbaar.
Lees ook ons interview met UvA-bestuursvoorzitter Geert ten Dam en decaan Fred Weerman: ‘Dit is ongehoord beschamend’