Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Uitslag verkiezingen studentenraden uitgesteld na beveiligingslek

Henk Strikkers,
18 juni 2020 - 17:06

De UvA stelt de bekendmaking van de uitslag van de studentenraadsverkiezingen uit. Dat doet ze omdat ze nu geen betrouwbare uitslag kan geven. Gisteren publiceerde Folia een artikel waaruit bleek dat het mogelijk was om namens andere studenten te stemmen.

Normaal gesproken werden de uitslagen van de studentenraadsverkiezingen morgen om 12.00 uur bekend gemaakt via Zoom. Daar heeft het Centraal Stembureau na een spoedvergadering vanmiddag van af gezien, zo meldt het in een officieel besluit. Het houdt de vaststelling van de uitslag aan ‘totdat het onderzoek van het College van Bestuur naar de betrouwbaarheid van de door de applicatie gegenereerde uitslag zal zijn afgerond’. Hoe lang dat zal duren is op dit moment nog niet duidelijk.

 

Groot beveiligingslek

Uit onderzoek van Folia bleek gisteren dat er een groot beveiligingslek zat in de stemapplicatie die de UvA gebruikte bij de studentenraadsverkiezingen. WebElect gebruikte een zeer basale encryptie, waardoor het mogelijk was om met een simpel scriptje toegang tot accounts van verschillende studenten te krijgen.

In twintig uur was het daardoor voor onze verslaggevers mogelijk om namens 49 UvA-studenten te stemmen. Daartoe deed het script ongeveer 15 miljoen inlogpogingen. WebElect trad daar niet tegen op. Ook kon WebElect gisteren niet zeggen of ze een logbestand had met alle inlogpogingen. Met zo’n logbestand zouden verdachte inlogpogingen opgespoord kunnen worden.

 

Technische analyse

UvA-woordvoerder Yasha Lange liet gisteren weten dat de UvA direct een onderzoek was gestart. ‘We nemen dit heel serieus. De integriteit van de verkiezingsuitslag is voor ons essentieel. We hebben WebElect om opheldering gevraagd en verzocht om een technische analyse.’