Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Meer dan tachtig steunbetuigingen voor brief studenten over intimidatie

Henk Strikkers,
17 juni 2020 - 15:17

Een artikel dat vijf UvA-studenten in NRC schreven over de ‘lakse’ houding van de UvA bij seksuele intimidatie heeft in een dag meer dan tachtig steunbetuigingen ontvangen. Dat melden de schrijvers aan Folia.

In het opiniestuk ‘Bij seksuele intimidatie is de UvA structureel laks geweest’ schrijven Gözdenur Akarsu, Weera Koopman, Anouk Markus, Isabel Speelman en Eva Verschuur dat de UvA structurele veranderingen moet doorvoeren naar aanleiding van de berichtgeving in NRC dit weekend. Die krant schreef over een ‘aanrakerige’ docent die volgens zes anonieme (ex-)studenten jarenlang grensoverschrijdend gedrag vertoonde.

 

Onderzoeksteam

De vijf schrijvers van het opinieartikel willen een extern onderzoeksteam ‘dat formele en informele klachten uit het verleden nader bekijkt. Zo zou kunnen blijken hoe er doorgaans is omgegaan met klachten en kunnen zich herhalende problemen worden blootgelegd.’

 

Ook wil het vijftal dat er een externe ombudsfunctionaris komt die geen verantwoording hoeft af te leggen aan het College van Bestuur, en ze eisen het ontslag van de docent.

 

Ondertekenaars

Onder de ondertekenaars bevinden zich onder meer Asva Studentenunie, Humanities Rally en het Diversity Forum. Ook een groot aantal medewerkers, voornamelijk van de Faculteit der Maatschappij & Gedragswetenschappen en de Faculteit der Geesteswetenschappen onderschrijven de eisen. ‘We verzoeken het College van Bestuur, decaan Fred Weerman en de ombudsman dringend die eisen in te willigen,’ zegt Weera Koopman, een van de schrijvers van het stuk.

 

Bekijk hieronder het artikel en de lijst met ondertekenaars. Werkt het vak hieronder niet? Download dan hier het artikel.

Lees meer over