Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Bob Bronshoff (UvA)
actueel

Update | Studenten gaan demonstreren na grensoverschrijdend gedrag FGw-docent

15 juni 2020 - 11:41

Studenten van de UvA gaan vrijdag op de Roeterseilandcampus protesteren naar aanleiding van grensoverschrijdend gedrag van een docent bij geesteswetenschappen. NRC schreef dit weekend over de ‘aanrakerige’ docent die volgens de krant jarenlang grensoverschrijdend gedrag vertoonde. Inmiddels heeft ReThink UvA een open brief (zie onder) aan het UvA-bestuur gezonden, waarin onder meer het vertrek van de 'niet-onafhankelijke ombudsfunctionaris' wordt geëist. 

De krant, die zich baseert op anonieme meldingen van zes studenten en voormalige studenten, schrijft onder meer dat hij hun schouders masseerde. Bovendien zou hij bij een student zijn hand op haar dijbeen hebben gelegd en met een hand onder haar trui zijn geweest. De docent zelf ontkent dit.

 

Wat hij niet ontkent, en wat de anonieme (ex-)studenten hem ook nadragen is dat hij veel seksueel getinte opmerkingen maakte. Zo zei hij onder meer ‘een stijfselvlek is als een spermavlek’ en vertelde hij een internationale student dat je in Nederland ook op een andere manier kunt betalen dan met geld. Studenten zouden zich niet veilig hebben gevoeld bij de docent en wilden niet meer alleen met hem in een lokaal zijn.

‘Alle studenten aan de UvA die het NRC-artikel hebben gelezen weten dat ze voortaan niks van de universiteit hoeven te verwachten’

Meerdere klachten

Er is al meermaals geklaagd over de docent. In 2014 werd de docent aangesproken op zijn onderwijskwaliteit. Twee jaar later kwam er bij de UvA een klacht binnen over aanrakingen. De docent werd daarop aangesproken en daarna hielden de aanrakingen op. Dat geldt niet voor de seksueel getinte opmerkingen. In 2018 heeft de klachtencommissie een onderzoek naar de docent gedaan en een jaar later deed de ombudsman een onderzoek. Aangezien de studenten daaraan niet wilden meewerken is dat onderzoek tot tweemaal toe ‘vastgelopen’ stelt de UvA. Wel ontving de docent vorig jaar een officiële waarschuwing. Hij werkt echter nog steeds bij de masteropleiding conservering en restauratie.

 

De UvA noemt het artikel in een officiële reactie ‘zeer onevenwichtig’. ‘Met wederhoor van de docent en zijn directe collega’s is aantoonbaar onvoldoende gedaan. Het suggereert bovendien dat er met meldingen niets gebeurd is, terwijl dat wel het geval is.’ De UvA benadrukt wel dat ze het ‘ten zeerste betreurt dat studenten dit hebben moeten ervaren’.

 

Protest

Voor studenten van Humanities Rally en Diversity Forum is dat onvoldoende. De actiebewegingen eisen het ontslag van de docent en van geesteswetenschappendecaan Fred Weerman. Daarvoor gaan ze aanstaande vrijdag op Roeterseiland demonstreren. ‘Wat deze situatie laat zien is dat de UvA het rapporteren van misstanden niet goed faciliteert en zelfs ontmoedigd [sic],’ schrijven ze. ‘Alle studenten aan de UvA die het NRC-artikel hebben gelezen weten dat ze voortaan niks van de universiteit hoeven te verwachten.’

 

Update 16 juni 13.20 uur:

Inmiddels heeft UvARethink een Engelstalige open brief gestuurd aan het UvA-bestuur, waarin de ontmanteling van het ‘tandeloze’ systeem van vertrouwenspersonen wordt geëist en ‘de ondoordachte, niet-onafhankelijke en duidelijk onbekwame ombudsfunctionaris’ aan de kant wordt gezet.