Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Saghi Kani
actueel

Dilemma’s in coronatijd | ‘Misschien ga ik wel een Duitse master doen, ik hoef er toch niet naartoe’

Sanne Mariani,
19 juni 2020 - 13:46

De coronacrisis heeft de toekomstplannen van veel studenten behoorlijk in de war geschopt. Dilemma’s te over: van plotselinge masterkeuzestress tot eventuele studievertraging. In deel 3 van deze korte serie: ikzelf, Sanne Mariani (23). Ik studeerde psychobiologie aan de UvA, ben dit jaar leerling-redacteur bij Folia en ga de redactie binnenkort verlaten.

Wat waren je plannen voor na de zomer?

Na mijn bachelor aan de UvA wilde ik een jaar pauze nemen om na te denken over mijn master en om eens te kijken wat ik vond van de journalistiek. Ik ben dan wel wetenschappelijk geschoold, maar ik heb niet per se het gevoel dat ik thuishoor in een laboratorium. Daar kwam ook nog eens mijn interesse in de Chinese taal bij, die is ontstaan door mijn uitwisseling naar Shanghai in het laatste jaar van mijn bachelor. Een master stond wel op de planning, maar ik had het gevoel dat ik daar gewoon nog niet klaar voor was. Mijn plan voor na de zomer was in eerste instantie dan ook om een tweede tussenjaar te nemen. Ik kon genoeg dingen bedenken om er een jaar mee te vullen: een Chinese taalcursus op een universiteit in Taiwan, een vrijwilligersproject over ontbossing in Sri Lanka, en een carrière in de journalistiek verder ontdekken. Dat laatste heb ik afgelopen jaar bij Folia met plezier kunnen kunnen doen. Toch stond ik daardoor nu wel voor een dilemma: wil ik nog een onzeker tussenjaar aangaan met het risico dat ik uiteindelijk alleen maar aan het werk ben en niet kan reizen, of zal ik dan toch maar gewoon aan een master beginnen?

‘In Duitsland betaal je geen collegegeld, dus mocht het nou niet lukken, dan heb je in ieder geval geen geld verloren’

Wat zijn nu je plannen?

Ik heb nu besloten om een master over klimaatverandering te doen aan de VU, maar ik heb inmiddels ook gehoord dat ik een beurs heb gekregen om drie maanden Chinees te leren in Taiwan. Dat alles heeft geleid tot het volgende besluit: ik ga beginnen met de master, maar als ik in januari 2021 weer kan reizen, ga ik die master tijdelijk pauzeren. Ik heb dat even nagevraagd en dat is blijkbaar niet ongewoon.

Misschien ga ik er ook nog wel een Duitse master naast doen, aangezien ik er toch niet daadwerkelijk naartoe moet. In Duitsland betaal je namelijk geen collegegeld, dus mochten twee masters nou niet lukken, dan heb je in ieder geval geen geld verloren. Als ik dat ga doen ga ik wel een leuke stad uitkiezen, zoals Berlijn. Als ze dan op de universiteit zeggen “we gaan de online colleges stoppen en je moet toch hierheen komen”, dan doe ik dat met plezier. Berlijn is één van mijn favoriete Europese steden en ik ben er al vaak geweest. Ik vind het wel een grappig idee, dat ik dan twee masters in twee verschillende landen tegelijkertijd doe. Alsof ik een soort Harry Potter-achtig trucje met tijdreizen uithaal.

 

‘Het zou kunnen dat als ik eenmaal in Taiwan ben, er opeens een tweede uitbraak komt. Dan moet je weer terug of zit je daar vast’

Maak je je nog zorgen om andere dingen?

Het leven heeft altijd onzekerheden, maar in deze coronatijd is het allemaal wel een graadje erger. Ik zat er eerst vooral mee dat ik voor een master zou gaan betalen die grotendeels online wordt gegeven, maar nu ik heb bedacht dat online studeren je ook een stuk flexibeler maakt, is dat een kleinere zorg geworden.

Ik ben sowieso altijd wel een positief gestemd persoon en ik denk dat je zelfs in deze rare tijden kan proberen om de situatie naar je hand te zetten. Nu ik een aantal knopen heb doorgehakt, maak ik me sowieso een stuk minder zorgen. Het blijft alleen vervelend dat je niet alles vooruit kan plannen. Ik hoop natuurlijk dat ik in februari naar Taiwan kan gaan, maar dat blijft een onzekerheid. Het zou kunnen dat, als ik daar eenmaal ben, er opeens een tweede uitbraak komt. Dan moet ik weer terug of zit ik daar vast, iets wat de afgelopen maanden met veel uitwisselingsstudenten is gebeurd. Het blijft een risico. Maar ik denk dat het ook wel goed is; de coronacrisis leert ons om het leven met de dag te bekijken en vrede te vinden in hoe de dingen verlopen.

 

Heb jij als bachelorstudent door de corona-crisis ook te kampen met twijfels en dilemma’s? Meld je aan via redactie@folia.nl 

Lees meer over