Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
actueel

Allard Pierson zoekt geld voor nieuwe mummievitrine

Dirk Wolthekker,
9 juni 2020 - 11:06

De verbouwing en uitbreiding van het Allard Pierson nadert haar voltooiing. Pronkstuk van het vernieuwde museum zal een drieduizend jaar oude mummie zijn, die zal worden opgesteld in het nieuwe Egyptekabinet. Tenminste, als de crowdfunding voor een nieuwe vitrine slaagt.

Nu ligt de mummie nog in een vitrine in de voormalige werkkamer van de oud-president van De Nederlandsche Bank Jelle Zijlstra. Hij hield in de jaren zestig kantoor in het tegenwoordige Allard Pierson (AP), het museum en kennisinstituut van de erfgoedcollecties van de UvA. In de afgesloten ruimte is de luchtvochtigheid op het moment van het bezoek ongeveer 50 procent. ‘Dat percentage is nu goed,’ zegt AP-directeur Wim Hupperetz. ‘Maar de luchtvochtigheid in expositiezalen kan steeds verschillen door invloeden van buitenaf en dat is niet goed voor de mummie. Daarom willen we nu een vitrine aanschaffen die een constante en permanente luchtvochtigheid van 50 procent garandeert in de vitrine zelf.’ Voor de vitrine is een bedrag van 15.000 euro nodig, waarvoor het AP inmiddels een crowdfunding is gestart. Inmiddels staat de teller op meer dan vijfduizend euro.

 

Centerpiece

De drieduizend jaar oude mummie komt uit een grafkamer in de buurt van de Egyptische stad Thebe en gaat een prominent onderdeel vormen van de nieuwe opstelling van de archeologische collecties van het vernieuwde en verbouwde AP. In het nieuwe Egyptekabinet zal de mummie, die door de verbouwingen lange tijd niet zichtbaar is geweest voor het publiek, een belangrijke plaats krijgen. ‘De mummie vormt het centerpiece van de vernieuwde afdeling,’ zegt Hupperetz. Midden in de zaal zal de nieuwe vitrine in meerdere lagen en vrijwel tot aan het plafond worden opgesteld. Een groot aantal andere gipsen beelden uit de Oudheid zal de komende maanden ook opnieuw worden opgesteld in het AP.

 

(Lees verder onder de foto)

Foto: Folia
Een close-up van de mummie

De ‘slagvaste’ glasvitrine is hufterproof en zal de hele sarcofaag zichtbaar maken, vertelt Hupperetz. Zo’n hele doodskist bestaat uit zes verschillende lagen, elke laag krijgt een etage in de vitrine. ‘Het gaat dan om een buiten- en binnenbodemkist, een buiten- en binnendeksel, de mummie zelf en de zogenoemde kartonnage, dat wil zeggen een rijk versierde kartonnen omhulsel waarin de mummie was ingepakt. Het zijn in totaal zes objecten die elk apart in de vitrine worden tentoongesteld.’

 

Verbrijzelde borst

Het dode lichaam is drieduizend jaar geleden gemummificeerd en ingepakt. ‘En dat pakken we niet uit,’ zegt Hupperetz. ‘Ethisch is dat niet verantwoord en het wordt ook door andere musea eigenlijk nooit gedaan. De mummie, sinds 1985 in langdurig bruikleen van het Leidse Rijksmuseum van Oudheden, heeft geen naam en is ook geen koning. Het is wel iemand uit de toenmalige elite. De mummie is door een röntgenapparaat gegaan en doordoor weten we ook dat het gaat om een man van middelbare leeftijd met een verbrijzelde borstkas. Hij is vermoedelijk door een ongeluk of misdrijf om het leven gekomen.’

 

Het vernieuwde Allard Pierson gaat open op 10 september. Vanaf dat moment is ook de mummie weer te zien als de crowdfunding voor de nieuwe geklimatiseerde vitrine tenminste voldoende geld op heeft gebracht. Wie een donatie doet voor de geklimatiseerde vitrine wordt – afhankelijk van de donatie – betrokken bij de tentoonstelling, onder meer door een exclusieve voorbezichtiging.

Lees meer over