Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jorn van Eck (UvA)
actueel

Meer aanmeldingen voor universitaire studies, ondanks of juist door corona

Henk Strikkers,
3 juni 2020 - 15:15

Universiteiten hebben dit jaar meer aanmeldingen gekregen dan in de twee voorgaande jaren. Dat blijkt uit cijfers van Studielink, die de Vereniging van Universiteiten (VSNU) heeft gepubliceerd. Of er daadwerkelijk meer eerstejaars zijn in september is nog maar de vraag.

Maar liefst 99.300 studenten in spe hebben zich de afgelopen maanden aangemeld bij een van de Nederlandse universiteiten. Dat zijn er 6,5 procent meer dan de 93.255 die er vorig jaar in deze week aangemeld waren. Er zijn zowel meer aanmeldingen uit Nederland, als uit het buitenland.

 

Meer geslaagden, en minder tussenjaarkiezers

Volgens Pieter Duisenberg, de voorzitter van de VSNU, zou dat kunnen komen doordat er meer geslaagden zijn, en er minder geslaagden kiezen voor een tussenjaar. ‘Nu gaan ze misschien wel meteen studeren, omdat ze nog niet weten of ze naar het buitenland kunnen,’ zegt hij tegen de NOS.

‘Een groot deel van de aanmeldingen heeft plaatsgevonden al voordat er een mondiale crisis was’

Er is altijd een groot verschil tussen het aantal aanmeldingen en het aantal studenten dat in september daadwerkelijk een studie aanvangt. Vorig jaar waren er eind juli ongeveer 88.000 studenten aangemeld, terwijl er in september maar 58.000 nieuwe eerstejaars waren aan de universiteiten. Dat komt doordat studenten zich bijvoorbeeld voor meerdere universiteiten aanmelden, of doordat ze niet voldoen aan de toegangseisen van een studie. Vooral onder aanmeldingen uit het buitenland is er vaak een hoog uitvalpercentage.

‘Ongeveer een kwart denkt af te moeten zien van hun plannen om in Nederland te komen studeren’

Onzekerheid over internationale studenten

Het is dus nog maar de vraag of er volgend jaar daadwerkelijk meer studenten zullen beginnen. ‘Een groot deel van de aanmeldingen heeft plaatsgevonden al voordat er een mondiale crisis was ten aanzien van het Covid-19-virus,’ zo waarschuwt de VSNU op haar website. ‘Het is onduidelijk hoe de ontwikkelingen van invloed zullen zijn op de verdere aanmeldingen c.q. de uiteindelijke inschrijvingen.’

 

De onduidelijkheid geldt met name voor internationale studenten. Internationaliseringsorganisatie Nuffic hield vorige maand een peiling onder negenhonderd jongeren die zich hadden aangemeld om in Nederland te studeren. ‘Ongeveer een kwart denkt af te moeten zien van hun plannen om in Nederland te komen studeren. 40 procent wil niet afzien van een aanmelding, 36 procent twijfelt hier nog over,’ zo schreef Nuffic. De twijfel zou met name worden veroorzaakt doordat er onduidelijkheid bestaat over beursaanvragen, studentenvisa en reisbeperkingen.

 

Meer ouderejaars

Wat wel zo goed als zeker is, is dat er volgend jaar meer ouderejaars zullen zijn dan nu. Universiteiten hebben vanwege de coronacrisis de negatieve bindende studieadviezen opgeschort. Normaal gesproken stopt ongeveer een op de vier studenten in het eerste jaar, onder meer vanwege een negatief bindend studieadvies. Dit jaar zal de uitval in het eerste jaar waarschijnlijk lager zijn, maar hoeveel lager, is nog niet duidelijk.