Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Laura ter Steege
actueel

Xior vraagt internationals tot drie maanden huur na opzegging

Rowan Meereboer,
4 juni 2020 - 08:25

Door corona hebben veel internationale studenten besloten terug te gaan naar hun land van herkomst. Verhuurder Xior vraagt bij vertrek echter nog twee tot drie maanden huur plus administratiekosten. Dat is te veel, vinden studenten, en de UvA-afdeling International Student Housing.

Asva Studentenunie heeft afgelopen maanden 34 klachten binnen gekregen van studenten die problemen hadden met Xior. De studentenhuisvester zou studenten opzadelen met een opzegtermijn van drie maanden, terwijl dit niet expliciet in het huurcontract staat vermeld. In het contract zou slechts staan dat studenten hun huur pas na twaalf maanden kunnen opzeggen, zo laat Asva-secretaris en -penningmeester Jamie van den Berg weten.

 

Drie maanden huur plus wifi-kosten

Een van de gedupeerde studenten is de 23-jarige Ierse student Stephen Crossan die momenteel terug in Dublin is. ‘Door corona zag ik geen reden meer om nog langer in Amsterdam te blijven,’ zegt hij. ‘Ik kan mijn master Law & Finance immers ook vanuit Ierland afronden.’ Xior vroeg aan Stephen de drie maanden huur te betalen plus extra wifi-kosten. Hij is echter niet van plan de gevraagde huur te betalen, zegt hij.

Xior mailde ‘dat het eenmaal zo was zoals het was’ en ‘dat ze er niks aan konden doen’

Ook de Spaanse student politicologie Monica Schreier (19) vertrok uit Amsterdam. Haar ouders wilden graag dat ze terug zou gaan naar Spanje. Xior sommeerde haar na haar vertrek drie maanden huur te betalen met daarbij nog extra administratiekosten van 125 euro. In de mails die Monica van Xior ontving schreef de medewerker van Xior ‘dat het eenmaal zo was zoals het was’ en ‘dat ze er niks aan konden doen’.

 

Vrije Universiteit

Opvallend genoeg werd een groot aantal internationale studenten van de Vrije Universiteit niet gesommeerd de drie maanden huur te betalen. Dit komt doordat de Vrije Universiteit een samenwerkingsovereenkomst een van de panden met Xior, weet Van den Berg van de Asva. De Vrije Universiteit betaalt de leegstandskosten van dit pand wanneer VU-studenten hun kamer verlaten.

Volgens de UvA kunnen studenten iedere maand opzeggen en is hun opzegtermijn één maand

Volgens Van den Berg heeft Xior wel voor een aantal studenten de opzegtermijn verkort. Dat geldt onder meer voor de Spaanse Schreier, die nadat er werd gedreigd met juridische stappen nog maar twee maanden hoefde te betalen. ‘Dit lijkt willekeurig of op basis van onderwijsinstelling te zijn gedaan,’ zegt Van den Berg. ‘Dit is echter nog steeds in strijd met de wettelijke richtlijnen omtrent verhuur.’

 

Maximaal een maand

De UvA heeft studenten die huren bij Xior per mail geïnformeerd over hun rechten en plichten, zo blijkt uit een mail die in handen is van Folia. In die mail schrijft de afdeling International Student Housing dat huurders maandelijks kunnen opzeggen en een opzegtermijn van één maand hebben. Wanneer ze bijvoorbeeld op 15 of 25 april opzegden, eindigde het contract op 1 juni, zo gaf de universiteit als voorbeeld. Bovendien zijn extra kosten zoals administratiekosten volgens de UvA-afdeling verboden, tenzij er schade aan de kamer is.

 

Xior is een relatief nieuwe speler op de Amsterdamse studentenwoningmarkt. De van oorsprong Belgische verhuurder heeft twee grote complexen in de hoofdstad: een aan de Karspeldreef (boven op de foto), en een aan de Naritaweg in Nieuw-West.

 

Er is later vandaag een overleg tussen de UvA en Xior over de kwestie. Xior wilde voorafgaand aan dat overleg niet reageren.