Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Christian Dubovan (via Unsplash)
actueel

Studenten met studievertraging door coronacrisis krijgen compensatie

Sterre van der Hee,
15 mei 2020 - 16:04

Laatstejaarsstudenten die studievertraging oplopen door de coronacrisis en tussen september en eind januari afstuderen, krijgen drie maanden collegegeld teruggestort. Ook studenten die hun recht op een aanvullende studiebeurs verliezen in juli, augustus of september krijgen compensatie. 

Het kabinet maakt 200 miljoen euro vrij voor compensatie van studenten, zo meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. Dit omdat studievertraging door de coronacrisis bij veel instellingen onvermijdelijk blijkt. Studenten van hogescholen en universiteiten die binnenkort afstuderen krijgen 535 euro, studenten met een aflopend recht op een aanvullende beurs krijgen 1.500 euro.

 

Studenten die in aanmerking komen hoeven daar niets voor te doen – ze krijgen het geld automatisch teruggestort op hun bankrekening. Wie voor eind januari afstudeert kan de compensatie uiterlijk op 31 maart 2021 verwachten. Voor wie het recht op de studiefinanciering binnenkort afloopt is dit uiterlijk 30 september. De maatregel geldt niet voor studenten die niet in hun laatste jaar zitten. 

Studenten die in aanmerking komen krijgen het geld automatisch teruggestort op hun bankrekening

Het Interstedelijk Studenten Overleg is ‘heel blij’ met de compensatieregeling. Eerder riepen verschillende studentenvakbonden op de studenten niet te vergeten in de steunmaatregelen. ‘De coronacrisis kan, ondanks goede inzet van docenten, leiden tot studievertraging,’ zegt voorzitter Kees Gillesse. ‘Op deze manier worden studenten daarin ondersteund.’ Wat betreft de niet-laatstejaarsstudenten zegt hij: ‘Docenten en instellingen doen er alles aan om studievertraging zoveel mogelijk te voorkomen. Samen moeten we ervoor zorgen dat het geregeld wordt.’

 

Studenten kunnen verder ook aanspraak maken op andere coronaregelingen: wie een (bij)baan heeft komt net als andere werknemers in aanmerking voor een tegemoetkoming werknemers en de ov-studentenkaart blijft drie maanden langer geldig. Verder mogen studenten niet uit huis worden gezet als ze hun huur niet kunnen betalen. Wie direct geld nodig heeft, kan een aanvraag doen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs.