Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jan-Kees Steenman (HvA)
actueel

UvA in gesprek met cateraar over huurvrijstelling

Dirk Wolthekker,
11 mei 2020 - 08:38

Facility Services voert momenteel gesprekken met cateraar Cirfood over het opschorten van de huur van de mensa’s en andere cateringoutlets aan de UvA en HvA. De cateraar heeft sinds de lockdown geen klanten meer nu de mensa’s dicht zijn, en er zijn evenmin vergaderingen om te cateren.

‘De cateraar heeft een verzoek ingediend te worden vrijgesteld van huurbetaling, nu men geen inkomsten meer heeft. We voeren daarover momenteel gesprekken op directieniveau,’ zegt Bert Zwiep, hoofd inkoop en logistiek van UvA en HvA. Hoe die onderhandelingen aflopen is natuurlijk niet zeker. Het hangt ook af van hoe lang de coronamaatregelen van kracht zullen blijven.

 

Zwiep benadrukt dat een eventuele tegemoetkoming alleen gaat om huurkosten, niet om andere kosten of misgelopen omzet. ‘Wij vullen geen omzetten aan.’ Evenals veel andere bedrijven heeft Cirfood ook een aanvraag ingediend om gebruik te maken van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW-regeling), waarmee 90 procent van de personeelskosten gecompenseerd kunnen worden.

‘Als slechts 25 procent van de studenten en medewerkers op 1 september weer op de campussen is, gaan wij dat niet overleven, dat is echt te weinig’

Uitstel of afstel van huur

Liesbeth Nijhuis, districtsmanager UvA-HvA van Cirfood, bevestigt dat er een verzoek is gedaan voor huurvrijstelling, maar ze kan niet zeggen of het daarbij gaat om uitstel of tijdelijke afstel van de huur. Cirfood betaalt aan UvA en HvA een huur voor het gebruik van de panden en de keukens. Omdat Cirfood de hoofdcateraar is moeten de huurpenningen door dit bedrijf worden opgehoest. De subcateraars, die als ‘onderaannemers’ met hun eigen eettentjes studenten en medewerkers van eten en drinken voorzien, betalen geen huur aan de UvA. ‘Zij betalen een fee aan Cirfood, een percentage van hun omzet. Maar aangezien zij momenteel geen omzet hebben, betalen ze ook geen fee,’ zegt Nijhuis.

 

Afwasmachines

In tegenstelling tot sommige andere cateraars kan Cirfood het personeel niet op een andere locaties inzetten. ‘Wij cateren in Nederland alleen scholen: voortgezet onderwijs tot en met hoger onderwijs en universiteiten. Dat is allemaal gesloten. Ons personeel – in totaal 85 mensen op de gezamenlijke UvA- en HvA-locaties – zit dus gewoon thuis,’ zegt Nijhuis. ‘Wel gaat er elke week iemand naar de locaties om de leidingen te laten doorstromen, de afwasmachines een keer te laten draaien en de kranen even te laten lopen om legionella te voorkomen.’ Hoe lang die situatie nog gaat duren is niet bekend. Dat hangt helemaal af van de maatregelen die worden genomen door kabinet en RIVM en hoe die maateregelen worden opgevolgd door UvA-HvA.

‘Sommige schoonmaakklussen proberen we nu te doen, zodat er toch voldoende werk is’

Spannende tijden

Mocht worden besloten ook na 1 september voornamelijk online onderwijs aan te bieden – met als gevolg lege of zo goed als lege campussen – dan zullen de financiële gevolgen voor Cirfood groot zijn, zegt Nijhuis. ‘Dan is de toekomst ongewis.’ Er moeten heel veel studenten en medewerkers terugkomen op de campussen om het bedrijf niet in gevaar te brengen. ‘Als slechts 25 procent op 1 september weer op de campussen is, gaan wij dat niet overleven, dat is echt te weinig.’ Daarbij speelt ook mee dat de NOW-regeling lang niet zo gunstig is als de overheid die voorspiegelt, zegt Nijhuis. ‘Die 90 procent compensatie voor personeelslasten komt na aftrek van allerlei andere kosten feitelijk neer op zestig tot vijfenzestig procent.’

 

Muizenschoonmaak

Als het gaat om beveiliging en schoonmaak, diensten die UvA en HvA ook gezamenlijk hebben ingekocht, ziet de zaak er anders uit: beide diensten worden nog steeds afgenomen van externe bedrijven, ook al is er vrijwel niemand op de campussen. ‘In deze situatie proberen we de schoonmaak naar voren te halen,’ zegt Bert Zwiep. ‘Dieptereiniging van de vloeren doen wij bijvoorbeeld meestal in de zomermaanden, maar dat proberen we nu te doen, zodat er toch voldoende werk is. Verder gaan we er van uit dat studenten en medewerkers op zeker moment toch terugkomen en dan een schoon bureau willen vinden, dus toetsenborden, monitoren en muizen maken we nu allemaal schoon.’