Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Arenda Oomen
actueel

Compensatie voor laatstejaars studenten die door corona later afstuderen

Henk Strikkers,
24 april 2020 - 17:54

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap werkt aan een regeling voor studenten die in de laatste fase van hun studie vertraging oplopen door de coronacrisis. Dat meldt NRC.

Hoe de regeling er precies uit zal zien en hoe hoog de compensatie zal zijn is nog niet duidelijk, meldt de krant. ‘Studenten die voor de zomer zouden afstuderen en zich door corona in september tóch weer moeten inschrijven, moeten we echt compenseren,’ zo citeert de krant een woordvoerder van het ministerie. De regeling gaat expliciet niet gelden voor studenten die minder ver in hun studie zijn. ‘Eerstejaars studenten die vertraging oplopen, kunnen dat later wel weer inhalen,’ zo zegt de woordvoerder.

 

Financiële nood

De LSVb is bij monde van voorzitter Alex Tess Rutten voorzichtig positief. Ze wijst er echter op dat het geen oplossing biedt aan studenten die in financiële nood zitten omdat ze hun werk zijn kwijt geraakt.

 

Eerder vandaag werd duidelijk dat studenten die door ziekte of door mantelzorg vertraging oplopen gecompenseerd kunnen worden uit het profileringsfonds dat universiteiten hebben. ‘Ook studenten met kinderen die vanwege de corona-maatregelen hun studie moeten combineren met de zorg voor hun kinderen en hierdoor studievertraging oplopen, kunnen aanspraak maken op het profileringsfonds,’ schrijft de UvA op haar site. De universiteit bekijkt komende week hoe dit in de praktijk gebracht wordt.

 

Meer ruimte voor onderzoek

Universiteiten krijgen bovendien iets meer ruimte krijgen van het ministerie om hun onderzoek op te starten. Het gaat om onderzoek dat niet op afstand plaats kan vinden. Het onderzoek mag enkel doorgang vinden als er wordt voldaan aan de voorwaarden van het RIVM en de GGD, zoals het houden van afstand. De faculteiten van de UvA gaan kijken om welke onderzoeken het gaat.