Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniel Rommens
actueel

Intreeweek geannuleerd, UvA zoekt naar alternatieven

Dirk Wolthekker,
22 april 2020 - 13:06

Na de persconferentie van gisteravond is duidelijk dat grote evenementen tot 1 september geen doorgang kunnen vinden. Inmiddels is alles in de stad al zo’n beetje afgelast, ook de jaarlijkse Intreeweek en de Opening van het Academisch Jaar. Er wordt gewerkt aan een alternatief programma.

Groepen door de stad fietsende en lopende eerstejaars, een megabarbecue op de Roeterseilandcampus, een officieel welkom in een volgepakt Theater Carré, groepslunches in de open lucht, een groot sportfestijn in het Universitair Sportcentrum, een grote studentenbeurs in de voormalige Passenger Terminal Amsterdam (PTA), een groot festival in het Arenapark en grootschalige feesten op diverse locaties tot diep in de nacht.

 

Het is maar een greep uit het programma van de Intreeweek 2020 die dit jaar staat gepland van 24-28 augustus. Maar er zal weinig terecht komen van het voorgenomen programma, nu gisteravond door de regering is aangekondigd dat grootschalige evenementen tot 1 september zijn verboden in verband met de corona-uitbraak. Naar verwachting is ook de anderhalvemetersamenleving tot die tijd nog volop van kracht.

Foto: Dirk GIllissen
Bestuursvoorzitter Geert ten Dam tijdens de Opening van het Academisch Jaar in 2019

4.300 deelnemers

De Intreeweek is de jaarlijkse introductieweek voor eerstejaarsstudenten of andere nieuwe studenten aan de UvA. Gewoonlijk vindt deze introductieweek plaats in de laatste week van augustus. Het is een grootschalig studentenevenement dat is bedoeld om nieuwkomers kennis te laten maken met stad en universiteit. Er doen jaarlijks duizenden studenten aan mee, plus enige honderden begeleiders. Vorige jaar ging het om 4.300 deelnemers.

 

Hoe de Intreeweek er wel zal uitzien is nog niet duidelijk, zegt directeur Studenten Services Janneke van Marle, eindverantwoordelijk voor de Intreeweek. Van Marle laat weten ‘uiteraard’ de richtlijnen van het RIVM te volgen. ‘Daarnaast hechten wij groot belang aan een goede start bij de UvA voor nieuwe bachelorstudenten. Hoe dit voor de instroom van aankomend academisch jaar vorm zal krijgen, kunnen wij nog niet zeggen, hier wordt nog aan gewerkt. Ook is nog niet duidelijk wanneer wij daar wel mededelingen over kunnen doen.’

 

Opening Academisch Jaar

Ook de Opening van het Academisch Jaar, de traditionele jaaropening van het nieuwe studiejaar, kan niet doorgaan zoals in voorgaande jaren. Dit evenement vindt doorgaans plaats in de Aula. Er komt meestal een volle zaal met publiek op af en er zijn verschillende sprekers. De jaaropening vindt dit jaar plaats op maandag 31 augustus. Hoe die (alternatieve) opening er uit gaat zien is nog niet bekend.