Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Verkiezingen voor studentenraden gaan half juni door

Dirk Wolthekker,
3 april 2020 - 10:01

De jaarlijkse studentenraadsverkiezingen aan de UvA zijn in verband met de corona-uitbraak uitgesteld. De verkiezingen zouden plaatsvinden in de week van 11 mei, maar verschuiven naar de week van 8 juni. Dat heeft het centraal stembureau van de UvA gisteren besloten.

De centrale studentenraad had de afgelopen weken allerlei suggesties opgehaald bij de facultaire studentenraden over wat er moet gebeuren met het jaarlijkse feest van de studentendemocratie. ‘Daar kwamen allerlei opties uit naar voren, waaronder uitstel naar juni of september, maar ook herbenoeming van de huidige raden volgens dezelfde zetelverdeling als dit jaar,’ zegt CSR-voorzitter Pjotr van der Jagt. De opties zijn voorgelegd aan het centraal stembureau dat de zaak heeft besproken met het centraal crisisteam van de UvA. Daar is uitgekomen dat de verkiezingen plaatsvinden van 8-12 juni. Van der Jagt: ‘Juni heeft allerlei voordelen ten opzichte van september. Op deze manier kunnen de nieuwe raadsleden bijvoorbeeld worden ingewerkt in de zomermaanden.’

 

Kandidaatstelling

Door het uitstel is het hele tijdspad van de studentenraadsverkiezingen veranderd. Zo is ook de kandidaatstelling verschoven. Deze zal nu plaatsvinden van 28 april tot en met 7 mei. De kandidatenlijsten moeten normaal gesproken schriftelijk en persoonlijk aan het centraal stembureau worden overhandigd, maar voor deze keer mogen de lijsten ‘eenmalig’ elektronisch worden aangeleverd, aldus het stembureau.

 

De studentenraadsverkiezingen kampen al jaren met gebrek aan belangstelling, zowel actief als passief. Van het actief kiesrecht (opkomst) maakt gemiddeld maar 20 procent van de studenten gebruik en ook het recht om je kandidaat te stellen (passief) is niet populair: elk jaar is het weer een hel om kandidaten te vinden. Dat zal dit jaar vermoedelijk niet veel beter zijn, ook niet nu de kandidaatstellingstermijn is verlengd.

 

De werving van kandidaten vindt altijd plaats op de campussen, maar daar is ook de komende maand geen student te vinden. ‘Potentiële kandidaten moeten fysiek aanspreekbaar zijn op de campussen,’ zei Anne-Ruth Meijer, voorzitter van de facultaire studentenraad van de bètafaculteit twee weken geleden nog. Maar studenten zullen tot minimaal 1 juni niet fysiek aanwezig zijn op de campussen en colleges alleen online volgen.

 

Op 19 juni zal de uitslag van de studentenraadsverkiezingen bekend worden gemaakt.