Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Ontwerp OIII Architecten
actueel

UvA beslist pas volgend jaar over bouw REC-V

Dirk Wolthekker,
1 april 2020 - 15:56

De bouw van een nieuw onderwijspand op de Roeterseilandcampus lijkt steeds minder zeker te worden, nu door het coronavirus de hele campus leeg is en studenten massaal online onderwijs volgen. De UvA wil daarom eerst verder onderzoek doen naar de noodzaak van extra onderwijsruimtes voordat ze er geld in gaat investeren.

‘Omdat de huidige ervaringen met online onderwijs inzichten kunnen opleveren voor het vinden van een ideale balans tussen onderwijs op de campus en onderwijs op afstand, kiest de UvA ervoor in deze situatie nog geen grote investeringsverplichting aan te gaan voor de bouw van REC-V,’ schrijft de UvA vandaag in een persverklaring. Het besluit om het gebouw al dan niet te realiseren zal daarom pas worden genomen in het eerste kwartaal van 2021. In de tussentijd gaat de UvA het ontwerp van het gebouw verder uitwerken met een nog te selecteren aannemer. Het plan was eerder om voor de zomer de knoop door te hakken.

 

De bouw van een nieuw onderwijspand op de Roeterseilandcampus staat al enige jaren op de agenda van de UvA, maar het plan werd niet onder gunstig gesternte geboren, zou je kunnen zeggen. Eerst brak de hel uit onder buurtbewoners die geen zin hebben in ‘een doosdskist’ voor hun neus, toen ontstond er een overspannen bouwmarkt, waardoor werd gevreesd dat de bouw veel duurder zou worden dan begroot, en nu is er dan het coronavirus, waardoor studenten online college volgen en tentamens maken. Lege onderwijszalen zijn het gevolg.

 

Wegblijven internationals

De drie faculteiten op de campus (rechten, economie & bedrijfskunde en maatschappij- & gedragswetenschappen) hebben al jaren behoefte aan extra onderwijsruimte, onder meer door de toestroom van internationals. Maar door de corona-crisis kunnen internationals komend collegejaar zomaar massaal wegblijven, of terugkeren naar het land van herkomst en misschien is REC-V in het huidige ontwerp dan niet eens meer nodig. Dat gaat het komend half jaar allemaal onderzocht worden. Het oorspronkelijke ontwerp voorziet in de bouw van een flexibel onderwijspand met collegezalen voor groepen variërend van 300 tot 1.000 personen.

 

Dertien miljoen

Oorspronkelijk stond de bouw van het pand voor tien miljoen op de UvA-begroting. Dat liep vorig jaar al op tot dertien miljoen. Komende zomer wordt de begroting voor 2021 opgesteld. Dan zal ook zichtbaar worden voor hoeveel de bouw van het pand op de begroting van volgend jaar staat. De gemeente Amsterdam heeft al toestemming gegeven voor de bouw.