Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Dirk Gillissen
actueel

Geen centraal eindexamen voor aanstaande eerstejaars

Dirk Wolthekker,
24 maart 2020 - 13:56

Het centraal schriftelijk eindexamen voor middelbare scholieren gaat dit jaar niet door. Dat betekent dat scholen op basis van de resultaten van de schoolexamens gaan beslissen of leerlingen geslaagd zijn of niet. Voor de UvA komt er vermoedelijk een drukke zomer aan.

Minister Slob van basis- en voortgezet onderwijs heeft vanochtend tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat de landelijke centraal schriftelijk eindexamens – die zouden beginnen op 7 mei – dit jaar niet doorgaan. Slob sprak van ‘ingrijpende maatregelen’. De zogenoemde schoolexamens gaan wel gewoon door. Die schoolexamens lopen het hele jaar al en worden per school op verschillende tijdstippen afgenomen. Die schoolexamens moeten ‘zo veel mogelijk op afstand’ worden afgelegd tot begin juni of zoveel langer als nodig. Mits die voldoende worden afgesloten levert dat ‘een volwaardig’ diploma op. ‘Ook internationaal,’ aldus de minister. Er komt een uniforme ‘zak- en slaagregeling’ op basis waarvan wordt bepaald of leerlingen gezakt dan wel geslaagd zijn.

‘De consequenties voor de aanmelding van aanstaande eerstejaars zijn nog niet goed te overzien’

Wat de consequenties zullen zijn voor de aanmelding van aanstaande eerstejaars is nog niet goed te overzien, zegt een woordvoerder van de UvA. De aanmelding gaat gewoonlijk via Studielink en de universiteiten zelf. Normaal gesproken sluit de aanmelding op 1 mei. Die termijn was al verlengd tot 1 juni, maar wordt wellicht nog later als er in juni nog schoolexamens plaatsvinden. Zoals het er nu naar uitziet komt er een drukke zomer aan. Niet ondenkbaar is trouwens dat er stevige daling komt van het aantal internationale inschrijvingen van eerstejaars. Dat zou dan weer tot enige logistieke verlichting kunnen leiden. Met name aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde studeren veel internationals. 

 

Intreeweek

Vooralsnog begint het nieuwe studiejaar gewoon op 1 september, voorafgegaan door de jaarlijkse Intreeweek, dit jaar van 24 tot en met 28 augustus. De Intreecommissie bestaat uit 31 leden, bijgestaan door studentbegeleiders. Die kunnen zich hier inschrijven.