Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Amsterdam UMC, locatie AMC
actueel

Update: Corona-patiënt is medewerker Amsterdam UMC

26 februari 2020 - 14:38

Een medewerker van het Amsterdam UMC blijkt de tweede patiënt te zijn in Nederland die besmet is met het coronavirus. De medewerker van de locatie AMC doet volgens het ziekenhuis zelf geen ‘patiëntgebonden’ werkzaamheden. Een woordvoerder spreekt over iemand die kantoorwerkzaamheden uitvoerde. Volgens het medisch centrum is de kans op besmetting in het ziekenhuis klein. De vrouw is in Diemen in zogeheten thuisisolatie.

Ook op de rest van de UvA is de staat van paraatheid over het coronavirus verhoogd. ‘We zijn op de universiteit zeker met het coronavirus bezig,’ zegt woordvoerder Yasha Lange. ‘We onderhouden nauw contact met de uitwisselingsstudenten die momenteel in Italië zitten, en peilen hoe het met ze gaat, zowel mentaal als fysiek. Mochten ze willen terugkeren, dan ondersteunen we de studenten daar natuurlijk in.’ De universiteit kan vooralsnog niet zeggen om hoeveel uitwisselingsstudenten dat gaat.

 

In drie provincies in Italië zijn inmiddels de onderwijsactiviteiten in elk geval tot en met 29 februari opgeschort. Ook het reizen van en naar deze gebieden is tot die datum verboden, ook voor studenten. De UvA heeft in deze provincies met 7 partneruniversiteiten uitwisselingovereenkomsten.

‘Wij hebben nog niet van studenten gehoord dat een van hen ziek is’

De universiteit heeft tot dusver nog geen signalen uit Italië dat studenten terug willen, aldus Lange. ‘Wij hebben ook nog niet van studenten gehoord dat een van hen ziek is.’ De universiteit houdt de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten en past daar haar beleid op aan. Voor de overige regio’s van Italië is er nog geen veiligheidsrisico.

 

China

De UvA raadt studenten en onderzoekers voorlopig af naar China te reizen, schrijft de universiteit op het intranet. ‘Als gevolg van de uitbraak van het coronavirus in de Chinese stad Wuhan zijn onze partneruniversiteiten in verschillende Chinese steden momenteel gesloten voor onderwijs en onderzoek.’ 

Wat kun je zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen voorkomen. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

‘Gelet op de reisbeperkingen in veel Chinese steden, is het mogelijk dat sommige in Amsterdam verblijvende Chinese studenten niet volgens plan terug kunnen reizen naar huis of naar de eigen universiteit.’ Zij kunnen contact opnemen met de UvA.

 

Studenten welkom

Voorlopig zijn inkomende studenten uit China welkom. Wel moeten studenten en medewerkers die ‘recent in Wuhan of de provincie Hubei’ zijn geweest of nauw contact hebben gehad met personen uit deze regio, met spoed contact opnemen met de huisarts of Bureau Studentenartsen.

 

Chinese uitwisselingsstudenten die in Amsterdam verblijven maar onlangs naar China hebben gereisd, worden ook geadviseerd contact op te nemen met de huisarts als er sprake is van ziekteverschijnselen, zoals 38 graden koorts of hoger, hoesten, of kortademigheid.

 

Heeft de UvA een noodplan klaarliggen mocht het coronavirus dichterbij komen? ‘We onderhouden nauw contact met de GGD over het “wat-als”-scenario,’ zegt Lange. ‘Wat dat precies behelst, kan ik niet zeggen. Mochten we maatregelen moeten nemen, dan zullen we dat ook via de GGD of het ministerie van Volksgezondheid horen.’

 

Update 28 februari 2020 10.15 uur

De UvA heeft een crisisteam geformeerd dat zich vooralsnog richt op het versterken van de communicatie en het voorbereiden van verschillende scenario’s, blijkt uit een interne mail die in handen is van Folia. Op het moment dat een student of medewerker met het corona-virus wordt gediagnosticeerd neemt de GGD Amsterdam het voortouw en volgt de UvA haar aanbevelingen op.

 

Ook is er een mailadres geopend waar alle studenten en medewerkers terecht kunnen met vragen over het coronavirus: coronavragen@uva.nl.