Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
actueel

PvdA-Kamerlid Marcouch: 'HvA moet ruimte bieden aan geloof'

Jeff Pinkster,
24 februari 2012 - 17:12
De HvA moet studenten ruimte bieden uiting te geven aan hun geloof. Dat zegt PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch naar aanleiding van berichtgeving in Folia Magazine en de Volkskrant.

Sinds de hogeschool een stilteruimte sloot, bidden islamitische studenten onder een keldertrap. ‘Wat is de HvA toch armhartig,’ reageert het Kamerlid op zijn Twitter-pagina. ‘Zo ga je niet met studenten om die aandacht wensen voor hun spiritualiteit. Studenten verdienen beter.’ Marcouch vindt dat de hogeschool dit moet regelen, het is een ‘kwestie van beschaving’.

Respect
HvA-rector Jet Bussemaker laat weten respect te hebben voor de verschillende geloofsovertuigingen, maar vindt niet dat er voor al deze groepen aparte voorzieningen moeten worden getroffen. ‘In de hogeschoolgebouwen zelf zijn meerdere plaatsen waar het rustig is, waar mensen zich even kunnen terugtrekken zonder dat het speciale gebedsruimtes zijn.’

Daar voegt de rector in haar schriftelijke reactie aan toe dat er ook studenten zijn, met name meisjes, die er bij het bestuur van de HvA-UvA op hebben aangedrongen geen stilteruimte in te richten. Geloofsgenoten zouden hen dan onder druk zetten ‘om te bidden op een moment dat zij dat niet willen’.

De stilteruimte in de kelder van de Leeuwenburg werd vorig jaar maart jaar gesloten. De ruimte die bedoeld was voor iedereen die even behoefte had aan een moment van rust, bleek uitsluitend gebruikt te worden door islamitische studenten. Toenmalig collegevoorzitter Karel van der Toorn liet weten dat het niet de taak is van de hogeschool ‘om gebedsruimtes te creëren’. Daarop verzamelde student Mohamed Akkouh tevergeefs meer dan driehonderd handtekeningen (pdf, pagina 15) onder studenten die tegen de sluiting zijn.

Lees ook de reportage over biddende moslimstudenten in gebouw de Leeuwenburg in Folia Magazine.