Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Hof: UvA moet onderwijsexpert nog duizenden euro’s betalen

Henk Strikkers,
10 januari 2020 - 10:32

De UvA moet onderwijsexpert Peter Kwikkers nog ruim tienduizend euro betalen voor Kwikkers’ werkzaamheden voor de commissie Democratisering & Decentralisering in 2015. Dat heeft het Amsterdamse Hof geoordeeld.

Peter Kwikkers, die werkt als onafhankelijk onderwijsadviseur, werd na de bezettingen van het Maagdenhuis en het Bungehuis in 2015 door de zogenoemde precommissie gevraagd om in de commissie Democratisering & Decentralisering plaats te nemen. Die commissie zou moeten kijken naar hoe het bestuursmodel van de UvA beter en transparanter kon worden.

 

Vertrouwensbreuk

Kwikkers werd lid van de commissie, maar na drie dagen zegden andere leden van de commissie Democratisering & Decentralisering het vertrouwen in Kwikkers op. Volgens ingewijden werd die breuk veroorzaakt door het hoge uurtarief dat Kwikkers vroeg. Kwikkers ontkent dat echter stellig. ‘Het interne gerucht over het te hoge uurtarief is onwaar.’ Hij wil ‘niet publiek reageren op of speculeren over de intenties’ van leden van de commissie.

Volgens het Hof mocht Kwikkers erop vertrouwen dat een overeenkomst was ontstaan, ook al stond er niets zwart op wit over betaling

Een maand later stuurde Kwikkers een factuur van bijna vijftienduizend euro (inclusief BTW) naar de UvA, die de universiteit weigerde te betalen. De kantonrechter gaf de UvA gelijk, omdat er volgens hem geen overeenkomst van opdracht was ontstaan. Het Gerechtshof oordeelde eind vorig jaar dat de UvA de factuur wel moest betalen omdat Kwikkers erop mocht vertrouwen dat er een overeenkomst was op basis van hij aan het werk ging.

 

Niet zwart op wit

De UvA vroeg Kwikkers immers om vergaderingen bij te wonen en gesprekken te voeren en volgens het Hof mocht Kwikkers erop vertrouwen dat daarmee een overeenkomst was ontstaan, ook al stond er niets zwart op wit over betaling. ‘De UvA heeft er redelijkerwijs niet vanuit mogen gaan dat [hij], waarvan zij wist dat deze een commercieel bureau runde met de deskundigheid die zij juist wilde gebruiken en gebruikt heeft, al deze werkzaamheden om niet zou verrichten en, zoals zij stelt, tevreden zou moeten zijn met de “eer” om dit te doen,’ schrijft het Hof in het vonnis.

 

Het Hof verlaagde echter het uurtarief van Kwikkers op de factuur tot het minimale uurtarief in de bandbreedte waarover Kwikkers met de UvA had onderhandeld. Daarom werd de UvA veroordeeld tot het betalen van ruim zesduizend euro plus btw, en wettelijke rente vanaf november 2015. Het totale bedrag komt daardoor om en nabij de tienduizend euro uit.

 

Cassatie

Tot begin februari kunnen Kwikkers en de UvA nog naar de Hoge Raad stappen voor cassatie. Kwikkers gaat dat niet doen, zegt hij, omdat hij de zaak in hoger beroep heeft gewonnen. De UvA wil tot het verlopen van de termijn op 5 februari niet antwoorden of ze in cassatie gaat of niet.