Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jelle Seubring (cc, via Flickr)
actueel

Voormalige conciërge op UvA krijgt vijf jaar cel en tbs voor poging tot doodslag

Henk Strikkers,
7 januari 2020 - 13:56

Een man die via de sociale werkvoorziening Pantar op de UvA werkte als conciërge is eind vorig jaar veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs. De man krijgt de straf en maatregel omdat hij in augustus 2018 een jonge vrouw meerdere malen stak bij een diefstal.

De voormalige conciërge heeft volgens de Amsterdamse rechtbank op 31 augustus 2018 bij een basketbalveldje bij het Tegelarijpad in Amsterdam-Zuidoost een vrouw overvallen. Daarbij stak hij haar meerdere malen met een mes alvorens het slachtoffer gewond achter te laten. Het slachtoffer had meerdere steekwonden in de borst- en buikstreek, een leverbloeding, bloed in de longholte en een klaplong.

 

De man werd enkele dagen later gearresteerd nadat hij van en naar zijn werk op de UvA reisde met de ov-chipkaart van het slachtoffer. Volgens experts in het Pieter Baan Centrum heeft de pleger een lichte verstandelijke beperking. ‘Verdachtes gehele levensloop wordt gekenmerkt door een disfunctioneren op alle levensterreinen,’ staat in het vonnis. De man verbleef bij zijn zus die tijdens de behandeling van haar broer aangaf dat de man hulp nodig heeft bij ‘bij dagelijkse zaken in het huishouden en financiën’ en ‘beschikt over het denkvermogen van “een kind”’. In haar huis werden meerdere spullen van het slachtoffer gevonden.

 

Vijf dagen per week conciërge op de UvA

De dader werd in 2008 al eens veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden voor een gewapende overval. Het jaar voorafgaand aan de laatste overval werkte de man ‘via Pantar vijf dagen per week als conciërge bij de Universiteit van Amsterdam’. ‘Volgens een referent van Pantar heeft verdachte een verstandelijke beperking en stond hij niet bekend om agressie,’ is te lezen in het vonnis. ‘Verder wordt verdachte omschreven als moeilijk begeleidbaar of aanspreekbaar omdat hij “niet kan communiceren” en “zijn eigen programma” volgt.’

 

De rechtbank motiveerde de hoge gevangenisstraf door onder meer te verwijzen naar zijn werk op de UvA. ‘Het handelen van verdachte baart de rechtbank grote zorgen en is extra verontrustend omdat verdachte zijn leven op orde leek te hebben. Hij woonde samen met zijn zus die goed voor hem zorgde en veel verantwoordelijkheden bij hem wegnam en hij had een baan als conciërge op de Universiteit van Amsterdam, waar hij met plezier naartoe ging.’

Lees meer over