Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Ilsoo van Dijk (UvA)
actueel

Toch groen licht voor bachelor Humans, Society & Technology

Dirk Wolthekker,
4 januari 2020 - 08:07

De nieuwe tweetalige opleiding Humans, Society & Technology, die de UvA vanaf volgend jaar had willen aanbieden, is in tweede instantie toch door de doelmatigheidstoets van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (OCW) gekomen. De UvA wil de bachelor vanaf het studiejaar 21/22 aanbieden.

In eerste instantie had de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO) de aanvraag afgewezen omdat er al vergelijkbare opleidingen in Nederland zouden zijn en de arbeidsmarkt niet op nog zo’n opleiding zou zitten te wachten. Er werd daarom aan minister Van Engelshoven van OCW negatief geadviseerd. Zij nam het negatieve advies over.

 

De teleurstelling was groot bij de Faculteit der Maatschappij- & Gedragswetenschappen, waar de bachelor ondergebracht zou worden. Decaan Agneta Fischer noemde de afwijzing ‘heel vervelend’ en liet weten in gesprek te willen gaan met het CDHO om te kijken wat er nog aan te doen zou zijn. Dat is inmiddels gebeurd.

‘Door de interdisciplinariteit beter te borgen is het curriculum ook anders dan vergelijkbare bachelors en is ook het arbeidsmarktperspectief beter gewaarborgd’

Curriculum aangepast

‘We hebben het curriculum van de nieuwe bachelor aangepast, waardoor de interdisciplinariteit van de nieuwe bachelor veel meer tot zijn recht komt,’ zegt Richard van der Wurff, directeur van het College of Social Sciences en betrokken bij het opzetten van de nieuwe bachelor. Van der Wurff: ‘In de oorspronkelijke opzet zou de opleiding voor alle studenten een gemeenschappelijk begin hebben en daarna zou iedereen in verschillende majoren uitstromen.’

 

Met andere woorden: de opleiding zou interdisciplinair beginnen en disciplinair eindigen in een major. ‘Dat hebben we veranderd,’ zegt Van der Wurff. ‘De opleiding is nu van het begin tot het eind interdisciplinair en een combinatie van sociale wetenschappen, geesteswetenschappen en informatiewetenschappen. Dat is door de commissie geaccepteerd. Door de interdisciplinariteit beter te borgen is het curriculum ook anders dan vergelijkbare bachelors en is ook het arbeidsmarktperspectief beter gewaarborgd,’ aldus Van der Wurff.

 

Engels

Punt van kritiek was ook dat de bachelor gedeeltelijk Engelstalig zou zijn. Of dat overeind blijft of niet hangt af van de accreditatieorganisatie NVAO, want daar moet de nieuwe bachelor nog de zogenoemde Toets nieuwe opleidingen doorlopen, waarbij ook het Engelstalige karakter wordt doorgelicht. Als alles goed komt gaat de bachelor alsnog van start, alleen wel een jaartje later dan gepland. Het wordt nu 2021/2022.