Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jitte Waagen
actueel

Italiaans opgravingsproject van UvA in Satricum voorlopig gered

Dirk Wolthekker,
5 december 2019 - 15:26
Betreft
Deel op

Het UvA-opgravingsproject in het Italiaanse Satricum, waar hoogleraar Marijke Gnade elke zomer met archeologiestudenten aan het graven is, is voorlopig toch gered. Het Amsterdams Universiteitsfonds lapt de komende drie jaar elk jaar 25.000 bij, zodat er doorgegraven kan worden.

De archeologische fieldschool Satricum, waar hoogleraar pre-Romeinse culturen in centraal-Italië Marijke Gnade al dertig zomers met haar studenten aan het graven is, is voorlopig gered. Het Amsterdams Universiteitsfonds zal de komende drie jaar 25.000 euro per jaar bijleggen, zodat de fieldschool in elk geval voor drie jaar is gered. Wat er daarna gaat gebeuren met Satricum is niet bekend, behalve dat Gnade dan met emeritaat gaat. Voorlopig is ze dolblij. ‘We kunnen verder.’ Dat betekent onder meer dat ze komende zomer verder kan gaan met de opgraving van een Romeinse megavilla van tweeduizend vierkante meter, waar ook publiek op af komt. Valorisatie gewaarborgd, meent Gnade.

Foto: Marijke Gnade
Het nieuwe magazijn voor de archeologische vondsten op wijngoed Casale del Giglio

Geen amputatie

Het afgelopen half jaar ontstond gedoe over het opgravingsproject, omdat de Faculteit der Geesteswetenschappen de financiering van het project – 25.000 euro per jaar – had stopgezet, waardoor Gnade en haar studenten vreesden dat er een subiet einde was gekomen aan de zogenoemde ‘zomercampagne’. In september sprak ze van ‘de amputatie van de Italië-lijn van onze opleiding’. Enige maanden daarvoor hadden meer dan zeventig studenten en docenten uit heel Nederland nog een protestbrief gestuurd aan de onderwijsdirecteur Thomas Vaessens, maar dat haalde niets uit.

 

Waarom de bekostiging van Satricum werd stopgezet bleef enigszins onduidelijk. Het zou gaan om een herverdeling van onderwijsgeld binnen de sectie archeologie, want twee andere opgravingsprojecten werden wel vanuit de faculteit gefiancierd. Gnade kon eventueel op zoek gaan naar externe fondsen. Dat is nu dus gelukt.

 

40 mille

Het terrein van de opgraving Satricum behoort toe aan het wijnhuis Casale del Giglio. Eigenaar Antonio Santarelli heeft het project altijd ondersteund en er onlangs nog voor 40.000 euro een nieuw magazijn voor de archeologische vondsten neergezet. Gnade: ‘Hij is ook blij. Het nieuwe magazijn kunnen we dus gewoon in gebruik nemen komende zomer.’

 

Lees meer over