Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Sanne Mariani
actueel

Chinezen aan de UvA: ‘Ik kijk heel veel films, dat kan hier ongecensureerd’

Sanne Mariani,
4 december 2019 - 07:00

Eén op de vier UvA-eerstejaars komt uit het buitenland en het aantal internationale studenten neemt toe. De komende tijd volgen we vier Chinese studenten tijdens hun eerste jaar aan de UvA. Waar lopen ze tegenaan? Vandaag aflevering 6: wat doen onze Chinese studenten in hun vakanties, feestdagen en vrije tijd?

Foto: Sanne Mariani
Shuang

Zhihui Shuang (22)

Premaster Business Administration

 

‘In mijn vrije tijd ga ik winkelen, koken, of dansen met vrienden. In China ga je vaak in de avond naar de karaoke, maar dat is onder de jongere generatie minder populair aan het worden. Ze zitten liever op hun smartphone. De karaoke in Amsterdam heb ik ook geprobeerd, maar die is heel anders. In China heb je een hele kamer voor jezelf en je vrienden, compleet met microfoons en tv-scherm. Hier in Amsterdam is het eerder een soort onderdeel van een café of club. Binnenkort ga ik naar de liveshow van Rich Brian, een Aziatische rapper, in de Melkweg. Hij rapt in het Chinees en soms in het Koreaans. Ook ga ik dit weekend naar een K-popfeest Club Panama. Genoeg te doen hier! Ik hou veel van muziek, voornamelijk R&B en hiphop. In China zijn concerten veel zeldzamer. Artiesten op wereldtour gaan vaak alleen naar Amerika, Europa en Australië.

Wat ik ga doen in de kerstvakantie? In China vieren we die niet echt. Je krijgt in ieder geval zeker geen twee weken vrij, tenzij je bij een Westers bedrijf werkt, dan krijg je misschien een paar dagen. Als ik in China een langere periode vrij heb, reis ik vooral veel in China zelf. Elk jaar kiezen we in de zomer een andere provincie die we gaan ontdekken. Met familie, vrienden of alleen. We gaan dan vooral heel veel van het lokale voedsel proeven, want dat verschilt enorm per provincie!’

‘Als ik in China en langere periode vrij heb, reis ik vooral veel in China zelf’
Foto: Sanne Mariani
Joy

Zhu Yi (22)

bachelor Business & Economics

 

‘Ik heb hier niet veel vrije tijd, ik studeer elke dag. Wel ga ik twee keer per week badminton spelen bij een club van de universiteit. En ik ben van plan om te gaan reizen met kerstvakantie, dat heb ik twee maanden geleden besloten. Vergeleken met China heb ik hier wel minder vakanties, alleen de kerstvakantie! Ik ga dan naar Noorwegen met vrienden, dat hebben we twee maanden geleden al gepland. Het kost wel veel geld, maar het leek ons erg leuk om daar te zijn tijdens de kerst. Het Sinterklaasfeest? Dat ken ik eigenlijk niet.

Het Chinees Nieuwjaar is denk ik het belangrijkste voor mij, maar voor mijn gevoel zijn de tradities rondom deze feestdagen niet meer hetzelfde als vroeger. Vooral jonge mensen zijn niet meer zo betrokken. Toch vind ik het nog steeds geweldig: we kijken allemaal televisie, want er zijn een heleboel shows van de overheid op. Om het milieu te beschermen is het gebruik van vuurwerk niet meer toegestaan in het centrum van Shanghai, dus dat heb ik al een paar jaar niet gezien. Het Westers Nieuwjaar vieren jonge Chinezen vaak met vrienden. En 1 januari? Dan zijn we in China ook gewoon vrij, net als jullie. Verder is De Nationale feestdag in oktober ook een belangrijke en lange feestdag. Op 1 oktober 1949 riep Mao Zedong toen de Volksrepubliek China uit. Dan reis ik naar andere provincies van China of breng ik tijd door met vrienden.’

‘Jonge mensen zijn niet meer zo bij traditionele Chinese feestdagen betrokken als vroeger’
Foto: Sanne Mariani
Pei

Pei Wang (22)

Premaster Business Administration

 

‘In China is de zomervakantie drie maanden. Ik heb die één keer bij mijn ouders doorgebracht, maar toen ging ik me op gegeven moment vervelen. Het jaar daarop heb ik toen een zomerstage als Engelse assistent gevonden, maar ik ben ook een keer in de zomer met mijn ex-vriendin en neven en nichten door Vietnam gereisd. Van China zelf heb ik vooral veel gezien toen ik klein was, want mijn ouders gingen altijd op vakantie naar allerlei steden in China. Ik weet nog dat ik de Chinese natuur toen erg saai vond. Nu vind ik het ontzettend mooi: de bergen, de meren, de bossen. Tijdens Dragon Boat ga ik vaak naar vrienden in Shanghai. Maar deze reis maak je niet even voor een weekend; vanaf mijn geboortestad ben ik een hele dag kwijt aan reizen.

Het Dragonboat Festival ..

.. is één van de belangrijkste feestdagen in de Chinese kalender. Men herdenkt een Chinees staatsman en dichter, Chu Yuan, die het vertrouwen van de keizer verloor. Toen hij zich in de Mi Iou-rivier verdronk, ging de bevolking met boten naar hem op zoek. Ze gooiden rijst in de rivier om te voorkomen dat de vissen het lichaam van de dichter zouden eten. Nog steeds worden tijdens deze feestdag Dragon Boat races gehouden in het hele land, en wordt er gestoomde rijst gegeten.

Wat dat betreft is het in Europa totaal anders: het is dat ik in de kerstvakantie een taaltest heb voor mijn master, anders was ik wel naar IJsland of Noord-Europa gegaan. Jongeren vieren nog weleens Kerst in China, maar de sfeer in Europa rondom Kerst is echt niet met China te vergelijken. QingMing, ofwel tombsweeping festival, is ook een belangrijke feestdag. Maar ook een verdrietige, want je herdenkt dan de doden in je familie. Tijdens afgelopen QingMing bezocht ik met mijn ouders het graf van mijn opa. We namen zijn favoriete eten, kleding en nepgeld mee. Dit alles verbrand je op het graf van de doden, om zo deze goederen naar de hemel te zenden. Mijn moeder is tijdens QingMing vaak verdrietig, maar het is ook een belangrijk moment met de familie.’

‘Elk jaar kiest de Chinese overheid vierendertig Westerse films die in de Chinese bioscopen mogen worden vertoond’
Yigong Zhang

Yigong Zhang (23)

master Film Preservation

 

‘Ik ben een enorme filmfan, dus in mijn vrije tijd kijk ik veel films. De films uit HongKong zijn erg beroemd. Toen China in de jaren tachtig haar economie naar de rest van de wereld opende, werden Hongkong en Taiwan erg invloedrijk in de film- en muziekindustrie. China had op dat moment zelf niet veel culturele producten. In Beijing ging ik vaak naar het Chinese Film Archive. Dit is een archief waar films liggen opgeslagen die nooit toestemming hebben gekregen om in China getoond te worden, bijvoorbeeld de Dark Knight. Elk jaar kiest de Chinese overheid 34 Westerse films die in de bioscopen mogen worden vertoond. Alle gewelddadige en seksuele scènes worden uit films geknipt. Toen Django Unchained uitkwam, werd die na één dag toch weer uit de Chinese cinema verwijderd. Pas na drie of vier maanden werd de film opnieuw vertoond, maar dit keer een gecensureerde versie. Dit gebeurde ook bij de film Titanic, met de scène waarin Leonardo diCaprio een naaktportret maakt van Kate Winslet. Kortom, hier in Amsterdam kijk ik in mijn vrije tijd veel naar films. Bijvoorbeeld The Joker of Once Upon a Time in Hollywood.

In Europa zijn er sowieso veel mogelijkheden om mijn vrije tijd te vullen. Ik wil ook graag alles zien. Een paar weken geleden was ik in Barcelona voor een wedstrijd Real Madrid tegen FC Barcelona. En een vakantie in China? Dan ga ik op visite bij opa’s en oma’s in de provincie Jiangsu, of naar Singapore, HongKong of de provincie Sichuan. Ik vond Sichuan alleen niet heel leuk, want van pittig eten houd ik absoluut niet.’