Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: jeschootscom (Pixabay)
actueel

Vakaanmelding FGw, FEB en FdR afgeblazen na technische problemen

Henk Strikkers,
3 december 2019 - 09:14

De UvA heeft vanochtend de vakaanmelding voor de Faculteit der Geesteswetenschappen, Faculteit der Rechtsgeleerdheid en de Faculteit Economie & Bedrijfskunde stopgezet vanwege ‘aanhoudende technische problemen’. Dat meldt de Faculteit der Geesteswetenschappen op Twitter. Het vakaanmelding van die drie faculteiten is verschoven naar volgende week dinsdag.

Op Twitter en Instagram regende het vanochtend klachten van UvA-studenten over de vakaanmelding. Daarbij kunnen duizenden studenten zich eens per half jaar inschrijven voor vakken en minoren. Studenten konden de site niet bereiken, de vakinschrijving crashte, of ze werden als ze aan de beurt waren weer achteraan de wachtrij gezet. Volgens de faculteit is het probleem ontstaan doordat servers overbelast raakten.

 

Wat daar precies de oorzaak van is, is niet duidelijk vertelt Jasper Faber, het hoofd van het Student Informatie Systeem. ‘We hebben vorige week tests uitgevoerd waarbij we heel veel inlogpogingen tegelijk simuleren, en dat ging goed.’ Faber vertelt dat de vakaanmelding altijd een stressmoment is, zowel voor studenten als voor zijn afdeling. ‘We zaten vanochtend klaar met ontwikkelaars en houden precies in de gaten wat er gebeurt. We zagen dat de doorverwijzing van de UvA-site naar SIS niet goed lukte. Daar ontstonden erg lange laadtijden, waardoor de server overbelast raakte.’ Wat precies de oorzaak is van die problemen bij de doorverwijzing is niet duidelijk.

 

Zijn afdeling is nu bezig met het zoeken van het probleem, zodat de vakaanmelding van onder meer de Faculteit der Maatschappij- & Gedragswetenschappen die voor donderdag gepland is wel door kan gaan. De vakaanmelding van de faculteiten die voor vandaag op de planning stond is verdaagd naar dinsdag 10 december, vertelt Faber.

 

De studentenraad van de geesteswetenschappenfaculteit laat in een persbericht weten ‘ontsteld’ te zijn. ‘De UvA had juist beterschap beloofd, nadat de website waar studenten zich konden aanmelden voor een selectieve master er op de dag van de deadline uit lag,’ schrijft de raad. ‘Maar ondanks de belofte van beterschap hebben duizenden studenten zich vanochtend niet in kunnen schrijven.’

 

Verkeerde doorleiding

Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn bij de vakaanmelding. Zo leken er vier jaar geleden ook grote problemen door overbelasting van de servers, maar bleek uiteindelijk dat studenten werden doorgeleid naar de vakinschrijving van een half jaar eerder waarbij veel vakken al vol waren. Destijds besloot de UvA om de aanmelding zelfs stop te zetten en een paar uur later pas weer te heropenen.