Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
actueel

Aankomend EU-president Michel: ‘Europa moet het eerste klimaatneutrale continent worden’

Dirk Wolthekker,
20 november 2019 - 17:20

Op de chesterfield van Room for Discussion zat vandaag een van de hoofdrolspelers van de Europese Unie in de komende jaren, de oud-premier van België en aankomend voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. ‘Het gaat om het vertrouwen tussen de Europese leiders.’

Het was een volle bak vanmiddag tijdens een aflevering van Room for Discussion en dat was geen wonder ook: de aankomende voorzitter van de Europese Raad, de Belg Charles Michel (43) gaf acte de presence. De UvA-alumnus – hij was twintig jaar geleden uitwisselingsstudent – was blij weer even op de UvA te zijn haalde gelijk een kleine herinnering op aan zijn Amsterdamse studententijd. Zijn fiets werd gestolen, niet veel later kocht hij hem terug en werd di weer gestolen. Of degene die wist waar zijn fiets was hem even kon terugbezorgen. Lichte hilariteit. Na deze anekdote kon het interview van start gaan, dat deze keer werd georganiseerd in samenwerking met Machiavelli, de studievereniging van politicologie.

‘Willen we onze eigen lotsbestemming in de hand houden dan moeten we doorgaan met het Europese project’

Drie thema’s

Het moet gezegd: Michels enthousiasme voor de EU spatte er van af, al kwam hi steeds terug op de in zijn ogen belangrijkste Europese thema’s voor de komende jaren: klimaatverandering, digitalisering en geopolitieke uitdagingen. Het waren thema’s waar het interview mee begon en mee eindigde en die hij tussendoor ook nog een paar keer noemde. Aan Europa – ‘the best project in the world’ – hebben we eigenlijk alles te danken en dan in het bijzonder aan de Europese samenwerking, zei Michel. ‘Wat hebben we niet met elkaar bereikt na de oorlog en na het einde van de Koude Oorlog? Willen we onze eigen lotsbestemming in de hand houden dan moeten we doorgaan met het Europese project.’ Kijk alleen al naar Nederland: ‘One of the most vibrant start-up cultures in the world.’

 

Klimaatneutraal

Dat laat natuurlijk allemaal onverlet dat er grote uitdagingen zijn de komende jaren. Om terug te komen op het klimaat: ‘I want Europe to be the first climate neutral continent.’ We willen immers allemaal een ‘healthy, prosperous and sustainable’ Europa, zei hij. Maar Michel begreep ook wel dat het niet eenvoudig is dat te realiseren in een verdeelde EU met 28 of dadelijk 27 leden. Althans, als de Brexit op 31 januari 2020 daadwerkelijk een feit is, wat allerminst zeker is.

 

Spijtig is het zeker, als de Britten uit de EU stappen. ‘Maar wel een keuze die we moeten respecteren.'  Of de EU bereid zou zijn de Britten eventueel opnieuw uitstel van de Brexit te verlenen, vroegen de interviewers Luis Amaro Mendes en Alexander Gritsay. ‘Laten we eerst de uitslag van de Britse parlementsverkiezingen van 12 december maar eens afwachten.’

‘De VS is een belangrijke partner van de EU en dat zal zo blijven’

Afrika

Zoals gezegd waren de drie hoofdthema’s klimaatverandering, digitalisering en geopolitieke uitdagingen, maar daar fietste het subthema van de migratie natuurlijk tussendoor. ‘Europa moet nieuwe allianties smeden met de landen in Afrika en dan niet alleen als het gaat om migratie,’ zei Michel. ‘Afrika biedt grote investeringskansen.’ En de Zuid-Europese landen verdienen ‘de volle steun van de EU’ als het gaat om de opvang van migranten, vond hij.

 

Geopolitiek

Natuurlijk kwam ook de relatie met de grootmachten ter tafel. Rusland, China en de Verenigde Staten. Moet Europa zich in de toekomst onafhankelijker opstellen van de VS dan nu het geval is, vroegen de interviewers. ‘De VS is een belangrijke partner van de EU en dat zal zo blijven’. Michel sprak van ‘strategische autonomie’ en ‘een eerlijk speelveld’ in de handel met China.

 

In dezelfde bewoordingen liet hij zich uit over de Europese defensie en de Navo. Die laatste werd kort geleden door de Franse president Macron ‘hersendood’ verklaard. Niet goed, meende Michel. ‘De Europese defensie is belangrijk, niet tegen maar met en binnen de Navo.’ Wat er de komende jaren ook gaat gebeuren, met of zonder de Britten, ‘het gaat om vertrouwen tussen de leiders,’ zei Michel.