Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Udo Geisler (cc, via Flickr)
actueel

Grachten rond Roeterseilandcampus decor Amsterdam Light Festival

Henk Strikkers,
19 november 2019 - 07:35

De Plantage Muidergracht bij de Roeterseilandcampus is vanaf 28 november het decor van twee kunstwerken tijdens het Amsterdam Light Festival. Vorige week zijn medewerkers van het festival begonnen met het opbouwen van de kunstwerken.

Er komt een lichtkunstwerk bij de inham tussen het Dr. Sarphatihuis, de Amsterdam Business School (REC-M) en REC-E, en een kunstwerk op de Plantage Muidergracht ter hoogte van gebouw REC-J/K.

 

Tussen REC-M en REC-E verschijnt volgende week het kunstwerk Butterfly Effect van de Japanse kunstenaar Masamichi Shimada. ‘A ripple in the water illuminates the wings of seven gigantic butterflies against the dark night,’ vertelt de catalogus van het Amsterdam Light Festival daarover.

 

IJsbreker

Iets verderop, bij REC-J/K, komt het kunstwerk Icebreaker van de Amsterdamse kunstenaar Wilhelmusvlug. ‘Every time a boat passes through the installation, white and blue cracks burst though the ice on either side of the boat. Icebreaker is a nostalgic artwork that reminds us of when the canals would freeze over every year, until a canal boat would cut through the ice like an icebreaker.’

 

Naast de twee kunstwerken wordt ook REC-G, het voormalige Geologische Instituut, op een bijzondere wijze uitgelicht door het Amsterdam Light Festival. Bovendien hebben de drie faculteiten die op Roeterseiland gevestigd zijn de handen ineengeslagen om ook zelf lichtkunstwerken te plaatsen. Op de Roeterseilandcampus worden tien verschillende verlichte blokken geplaatst waarin teksten als ‘Justice for All’, ‘Behaviour, Exploring the Mind’ en ‘Inclusive, Be Yourself’ zullen oplichten.

 

Door de werkzaamheden in de buurt van het Centraal Station heeft Amsterdam Light Festival, dat dit jaar als thema Disrupt! heeft, een nieuwe route, die langs de Roeterseilandcampus voert. Wil van Zijl van Facility Services laat weten dat als het goed bevalt, de UvA ook volgend jaar een pleisterplek op de route wil zijn.

 

Meer dan 400.000 bezoekers

Het Amsterdam Light Festival is een jaarlijks festival waarbij in de binnenstad lichtkunstwerken worden geplaatst en bestaande gebouwen met lichtkunstwerken worden bekleed. Iedere avond lichten tussen 17 uur en 23 uur zo’n twintig kunstwerken op. De kunstwerken kunnen bekeken worden als onderdeel van een looproute, of vanaf het water in rondvaartboten die de speciale Amsterdam Light Festival-route varen. Het festival duurt van 28 november tot en met 19 januari. De verwachting is dat het festival zo’n 400.000 bezoekers gaat trekken.