Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Publiek domein
actueel

UvA’ers gaan stikstof bij melkveehouders onderzoeken

Henk Strikkers,
8 november 2019 - 16:02

UvA-onderzoekers Albert Tietema, Emiel van Loon en Roland Bol gaan in opdracht van het Mesdag Zuivelfonds onderzoek doen naar het stikstofgehalte rond melkveehouderijen en in de natuur. Het gaat om een onderzoek van drie jaar.

Het onderzoek richt zich op de vraag hoe stikstof van melkveehouderijen zich verspreidt. Verplaatst het stikstof zich enkele kilometers waardoor het impact kan hebben op kwetsbare natuur? Of daalt de meeste stikstof neer binnen honderd meter, waardoor het vooral op het terrein van de boeren terecht komt? En klopt de hypothese dat de stikstof door de overheersende windrichting in Nederland ten noordoosten van de bron belandt?

 

Twee proeflocaties

Om dat te onderzoeken gaan de drie UvA-wetenschappers van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (Ibed) onderzoek doen bij twee melkveehouderijen, een nabij de Waddenzee, en een tussen Zaltbommel en Nijmegen. Het drietal doet dat onder meer onder meer door middel van bio-monitoren, dat zijn planten die reageren op de hoeveelheid neerdalende stikstof.

 

De UvA is door het Mesdag Zuivelfonds gevraagd dit onderzoek te doen naar aanleiding van de onrust onder boeren over de manieren waarop het Rijksinstituut voor Volksgezondheid & Milieu (RIVM) stikstofneerslag meet. Over dit nieuwe onderzoek hebben de UvA en het RIVM ‘inhoudelijk contact’, meldt de universiteit in een persbericht.

 

Belangrijkste onderzoek

Het Mesdag Zuivelfonds, dat zich inzet voor de melkveehouderij en de kwaliteit van melk, noemt het onderzoek ‘het voor de veehouderij belangrijkste onderzoek in de afgelopen en komende twintig jaar’.

 

Doordat de rechter het Nederlandse stikstofbeleid heeft afgekeurd, moet er een nieuw beleid worden gemaakt, dat strikter is dan het huidige. Veel boeren vrezen dat de landbouw te maken krijgt met strengere regels, omdat met name de veeteelt een belangrijke veroorzaker is van stikstofuitstoot in Nederland.