Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Mats van Soolingen (Folia)
actueel

Tweede Kamer wil leenstelsel snel aanpassen

Henk Strikkers,
5 november 2019 - 08:46

Een grote meerderheid in de Tweede Kamer wil deze kabinetsperiode nog aanpassingen doen aan het leenstelsel, om te voorkomen dat jongeren grote schulden maken. Dat meldt het AD. Een werkgroep moet gaan onderzoeken welke aanpassingen mogelijk zijn.

D66-Kamerlid Jan Paternotte zegt tegen het AD dat jongeren tegenwoordig voor meer uitdagingen staan dan vorige generaties. ‘Vaste baan, huis vinden, prestatiedruk én schulden,’ zo somt hij op. Daarom wil zijn partij, net zoals CDA en de Christenunie, kijken of het mogelijk is om het leenstelsel aan te passen. Zowel CDA als D66 stellen als voorwaarde dat het geld dat een aanpassing gaat kosten niet bij het onderwijs weggehaald zal worden.

 

Ingetrokken steun

Het leenstelsel werd in 2015 met steun van GroenLinks en D66 ingevoerd door de vorige regering van PvdA en VVD. Het geld dat de afschaffing van de basisbeurs opleverde wordt nu geïnvesteerd in het hoger onderwijs. De afgelopen jaren hebben echter zowel GroenLinks als de PvdA hun steun voor het leenstelsel, dat zij enkele jaren eerder zelf invoerden, ingetrokken. Ze vinden dat jongeren gedwongen worden te veel schulden te maken. Daardoor is in de Tweede Kamer een grote meerderheid tegen het leenstelsel ontstaan.

 

Bovendien is regeringspartij D66 sinds kort bereid om te kijken naar mogelijkheden om het leenstelsel aan te passen. Daardoor is ook binnen de regering de balans veranderd: CDA en Christenunie waren altijd al tegen het leenstelsel. De VVD blijft voorstander van dit stelsel, maar staat daar nu alleen in.

 

Niet mijn schuld

Deze zomer waarschuwde het Jongerenplatform van de Sociaal-Economische RaadDe Sociaal-Economische Raad is een overlegorgaan van werkgevers, werknemers en experts die de regering en het parlement adviseert over sociaaleconomische vraagstukken. UvA-bestuursvoorzitter Geert ten Dam is een van de 33 leden. al dat het leenstelsel funest is voor de positie van jongeren. ‘Het systeem van studiefinanciering houdt het onderwijs betaalbaar en toegankelijk,’ zei Alex Tess Rutten (voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb)), die meeschreef aan dat rapport.

 

Die LSVb startte gisteren de actie Niet mijn schuld. In een petitie eist de LSVb dat het leenstelsel wordt afgeschaft, studenten die toch moesten lenen compensatie krijgen en dat dit geld niet uit de onderwijsbegroting komt. De petitie is inmiddels meer dan 10.000 keer ondertekend.

 

‘Ik zet geen mes in het leenstelsel’

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap; ook D66) liet gisteren tijdens een bezoek aan de Vrije Universiteit nog weten niet het mes in het leenstelsel te willen zetten. ‘Terug naar vroeger is meestal geen verbetering,’ sprak de minister.

Lees meer over