Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: José Marie van der Ende
actueel

Emeritus hoogleraar Meindert Fennema vrijgesproken van smaad

Dirk Wolthekker,
1 november 2019 - 10:39

Emeritus hoogleraar politieke theorie Meindert Fennema stond gisteren voor de politierechter in Haarlem wegens smaad. Hij was gedaagd door het Openbaar Ministerie (OM), nadat drie leden van een politieke partij in Fennema’s woonplaats Bloemendaal aangifte deden. De rechter sprak de oud UvA-hoogleraar echter vrij.

De Bloemendaalse soap duurt al een tijdje en begon vorig jaar naar aanleiding van Fennema’s optreden in een radioprogramma van Jort Kelder. Daarin was Fennema te gast naar aanleiding van zijn toen net verschenen boek Dorpspolitiek, dat hij schreef samen met Martijn Bolkestein. Ter illustratie van zijn verhaal vertelde Fennema tijdens de uitzending een op de lachspieren werkende anekdote over de politiek in zijn woonplaats. Daar zouden drie raadsleden burgemeester Elbert Roest hebben opgesloten in de burgemeesterskamer.

 

Elswoutshoek

Voor de luisteraars was het een hilarisch verhaal, voor de drie politici niet, vonden ze zelf. Hun namen werden in het programma niet genoemd, maar Fennema meldde wel dat het ging om ‘een fiscaal jurist, een medisch specialist en een landgoedeigenaar’. Al snel wist iedereen in Bloemendaal en omstreken dat het ging om de drie gemeenteraadsleden van Hart voor Bloemendaal: Marielys Roos, haar man Peter Roos en Rob Slewe. De laatste is eigenaar van het Bloemendaalse landgoed Elswoutshoek. Een discussie over dat landgoed domineert al jaren de Bloemendaalse dorpspolitiek. Dat zou illustratief zijn voor de teloorgang van het gezag van dorpspolitici, althans in de ogen van Fennema.

 

De drie waren woest dat ze door Fennema te kakken werden gezet. Hier was sprake van laster meenden ze, want ze hadden de burgemeester helemaal niet opgesloten in zijn kamer of hem belet zijn kamer te verlaten. De zaak escaleerde, en het OM besloot tot vervolging van Fennema.

‘Wat wij in Bloemendaal zien is een systematische ondermijning van het lokale gezag’

Niet letterlijk

Gisteren diende de zaak, die maar liefst drie uur duurde en waarbij volgens een aanwezige verslaggever van het Haarlems Dagblad ‘een immense burenruzie aan het licht kwam die al meer dan tien jaar duurt’. De burgemeester werd volgens de rechter ‘niet letterlijk opgesloten, maar hem werd kort weerhouden de kamer te verlaten’.

 

Fennema mocht het laatste woord hebben tijdens de zitting en zei onder meer: ‘Wat wij in Bloemendaal zien is een systematische ondermijning van het lokale gezag. Als over tien jaar van dat lokale gezag helemaal niets meer over is, als dan in Bloemendaal, maar ook in andere steden en dorpen, alleen nog het recht van de sterkste geldt, het recht van de grootste bek en van de duurste advocaat. Als dan mijn kleindochter tegen mij zegt: “Jullie stonden erbij en keken ernaar en niemand die iets deed.” Op dat moment zal ik zeggen: “Ho ho, ik stond erbij, ik keek ernaar en ik heb er wat van gezegd.”’ Dat deed Fennema volgens de rechter binnen de grenzen van de wet; hij werd vrijgesproken.

 

Een teleurgestelde Rob Slewe meldde na afloop van de zitting via een mail aan Folia zijn eigen laatste woord: ‘Fennema is vrijgesproken omdat opzet tot beschadiging van onze goede naam niet genoeg bewezen zou zijn. Er is dus wel vastgesteld dat hij onjuiste beweringen heeft gedaan. Maar volgens mij was opzet wel degelijk het geval.’ Het OM besluit binnen twee weken of het in hoger beroep gaat.