Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Wouter van der Wolk (UvA)
actueel

Aantal UvA-studenten voor het eerst boven de 35.000

Dirk Wolthekker,
17 oktober 2019 - 16:28

Het totaal aantal ingeschreven studenten aan de UvA is dit studiejaar met 4% gestegen ten opzichte van vorig jaar en bedraagt nu 35.511 studenten. Niet eerder waren aan de UvA zo veel studenten ingeschreven. Bij de vorige 1 oktobertelling telde de UvA nog 34.183 studenten.

Het percentage van 4% is in lijn met het landelijke beeld. Het totaalaantal ingeschreven studenten aan Nederlandse universiteiten stijgt ook met ongeveer 4%. In het op 1 september begonnen collegejaar 19|20 zijn er voor het eerst meer dan 300.000 bachelor- en masterstudenten ingeschreven bij een Nederlandse universiteit. De cijfers zijn gebaseerd op de zogenoemde 1 oktobertelling, samengesteld door de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Het gaat om voorlopige cijfers per 7 oktober 2019. In februari 2020 zijn de definitieve cijfers bekend.

 

Sterke daling instroom economie

In de instroom van eerstejaarsstudenten in de bacheloropleidingen is een afname te zien, maar die lijkt vrijwel geheel toe te schrijven aan een numerus fixus die dit jaar is ingevoerd bij de bachelor Business Administration van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB). Aan de FEB is door de numerus fixus op Business Administration het aantal eerstejaarsbachelors sterk gedaald. Door de fixus nam de instroom bij Business Administration met 439 studenten af. Bij andere faculteiten is juist een toename in de bachelorinstroom te zien, vooral bij de Faculteit der Maatschapppij- en Gedragswetenschappen – van 1.619 naar 1.781 (+10%) – en de Faculteit der Geesteswetenschappen – van 1.173 naar 1.246 (+6%). Er zijn dit studiejaar in totaal 6.459 eerstejaarsbachelors; vorig jaar waren dat er 6.779, een afname van 5%.

 

Masterinstroom

Bij de masteropleidingen is de instroom van nieuwe studenten iets toegenomen, 2%: dit jaar 5.716 studenten tegenover 5.578 vorig jaar. Een toename in het aantal nieuwe masterstudenten is er vooral bij tandheelkunde (+36%) en rechten (+24%). De masterinstroom daalt bij de bèta’s (-7%) – en geesteswetenschappen (-5%).

De instroom van internationale studenten in de bacheloropleidingen groeit van 1.993 vorig studiejaar naar 2.118 dit jaar

De instroom van internationale studenten in de bacheloropleidingen groeit van 1.993 vorig studiejaar naar 2.118 dit jaar: een toename van 6%. Iets meer dan twee derde van de nieuwe internationale bachelorstudenten is afkomstig uit de EU. Het aantal nieuwe Nederlandse bachelorstudenten daalt juist: van 4.786 naar 4.341. Het aantal nieuwe internationale studenten bij de masteropleidingen daalt ook, van 1.325 naar 1.196 (-10%). Van hen komen er twee derde ui de EU. Deze cijfers zijn exclusief de internationale studenten die al hun bachelor aan de UvA deden.

 

Landelijk

Van de totale studentenpopulatie die ingeschreven is bij de Nederlandse universiteiten is het aandeel internationale studenten 20%. Er is een forse groei in het aantal studenten in de sectoren natuur en gedrag & maatschappij. Ook recht, economie en techniek groeien. VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg heeft in een reactie op de jongste cijfers gezegd blij te zijn dat zo veel mensen een universitaire opleiding volgen en daarmee zorgen voor een hooggekwalificeerde beroepsbevolking, maar hij is ook bezorgd. ‘Tegelijk zorgt de groei voor een nog grotere druk op onze medewerkers en financiën. Daarom vragen we om te investeren in hoger onderwijs en om betere sturingsinstrumenten voor de internationale instroom.’

 

De bekostiging vanuit de overheid stijgt niet gelijk mee met de studentenaantallen aan universiteiten, waardoor de druk op het systeem onverminderd hoog blijft, zegt de VSNU. Duisenberg: ‘Daarbovenop komt dat met het wegvallen van de renteverhoging op studieleningen er op termijn € 226 miljoen op het hoger onderwijs wordt bezuinigd.’ Om ‘het internationaal topniveau’ van de Nederlandse universiteiten te handhaven ‘en de werkdruk aan universiteiten aan te pakken moet er fors worden geïnvesteerd in plaats van bezuinigd’, aldus Duisenberg.