Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: MVSA Architecten
actueel

Directeur Huisvestingsontwikkeling UvA vertrekt plotseling

Dirk Wolthekker,
16 oktober 2019 - 07:00

Cees van der Wolf, directeur Huisvestingsontwikkeling van de UvA, is plotseling vertrokken. De UvA en Van der Wolf hebben laten weten ‘in goed overleg’ uit elkaar te zijn gegaan. Kees Lammers, momenteel projectdirecteur Conradhuis van de HvA, volgt hem tijdelijk op.

Wat de precieze reden van Van der Wolfs vertrek is, is niet helemaal bekend, maar op de vraag of het de bedoeling was dat hij op 1 oktober zou vertrekken, antwoordt Van der Wolf telefonisch dat het niet zijn bedoeling was om weg te gaan. ‘Nee, dat lijkt me niet.’ De afgelopen maanden is er een audit – een intern onderzoek – uitgevoerd naar de huisvestingsplannen van de UvA, maar Van der Wolf zegt dat de uitkomsten daarvan ‘niets te maken hebben’ met zijn plotselinge vertrek. ‘Het ging om een verschil van inzicht over de inhoud van mijn taak.’ Verder wil hij er niets over kwijt. Het verslag van de audit is door de UvA niet naar buiten gebracht. Een woordvoerder laat weten dat het ‘een intern document is, bedoeld om van te leren’.

 

Hoofdpijndossier

Huisvesting is sinds jaar en dag een hoofdpijndossier voor de UvA. De universiteit heeft sinds tientallen jaren grote en kleine panden in bezit of gebruik voor onderwijs, onderzoek en bestuur. Veel daarvan worden om financiële en logistieke redenen geleidelijk afgestoten om plaats te maken voor campussen: Science Park, Roeterseiland (REC) en over een paar jaar het Universiteitskwartier. Voor de realisering van die campussen moet echter eerst flink in de buidel worden getast en de kosten zijn bovendien vaak hoger dan begroot of lopen zelfs uit de hand. Zo bleek onlangs dat het bouwbudget voor de nieuwe collegezaal op de REC een derde hoger ligt dan aanvankelijk begroot. Ook de bouwkosten van de nieuwe UB, onderdeel van het Universiteitskwartier, moesten een half jaar geleden naar boven worden bijgesteld.

Foto: Sara Kerklaan
Cees van der Wolf

Rugstreeppad

De bouw van de campussen kan ook steevast rekenen op burengerucht, lees: grootschalig protest van de buurt tegen de voorgenomen bouw. Bij Science Park ging het onder meer om dierenliefhebbers die het gebied wilden behouden voor de rugstreeppad. Een flinke bouwvertraging was het gevolg. De verbouwing van het BG-terrein tot Universiteitskwartier duurde jaren langer – en verschillende juridische procedures verder – dan gepland. En bij een voorlichtingsbijeenkomst over de voorgenomen bouw van de nieuwe collegezaal op de REC kregen UvA-medewerkers de volle lading van buurtbewoners. Ook als een campus eindelijk klaar is – vele miljoenen verder – kan er opnieuw van alles mis gaan. Zo bleek een paar weken geleden dat de hele gevel van de bouwdelen B, C en D van de REC constructiefouten bevat. Momenteel wordt uitgezocht wiens schuld dat is en wie voor de kosten moet opdraaien.

 

Al met al is de functie van directeur huisvesting een taak met een hoog afbreukrisico, die nu op ad interim-basis zal worden vervuld door Kees Lammers, die tussen 2011-2014 ook bouwheer van de UvA was, toen als opvolger van de heengezonden Salomé Bentinck. Lammers is intussen met zijn werkzaamheden begonnen. Hij is overigens ook projectdirecteur van het in aanbouw zijnde Conradhuis van de HvA.