Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Laura ter Steege
actueel

UvA-geheimen | Wat gebeurt er met gevonden voorwerpen?

Laura ter Steege,
14 oktober 2019 - 11:45
Betreft
Deel op

Jaarlijks worden er op de UvA naar schatting enkele duizenden gevonden voorwerpen afgegeven. Maar wat gebeurt er eigenlijk mee? Hoe krijg je ze terug? En wat als spullen nooit worden opgehaald?

Een simpele zoekopdracht brengt je al snel bij de webpagina over iLost, een online dienst die zichzelf ook wel de “Google van lost & found” noemt. Hier is een uitgebreid overzicht te vinden van voorwerpen die op de UvA gevonden zijn, ingedeeld op locatie: REC (171 resultaten), Science Park (1 resultaat) en Universiteitskwartier (0 resultaten). Het is duidelijk dat de dienst niet op alle locaties even actief wordt gebruikt. Het enige resultaat bij Science Park is een koptelefoon, die al op 11 januari 2018 op de website werd geplaatst.

 

Een telefoontje naar Facility Services van de UvA levert niet veel meer duidelijkheid op. ‘Een deel van de voorwerpen wordt op die ene website [iLost, red.] geplaatst, maar eerlijk gezegd is het ons ook niet helemaal duidelijk,’ bekent de medewerker. Gelukkig kunnen de receptiemedewerkers van de verschillende UvA-locaties meer inzicht bieden.

‘Ik snap niet dat je een laptop, volle sporttas of bril op sterkte kunt vergeten’

Van sleutels tot laptops

Alle receptiemedewerkers vertellen dat er regelmatig voorwerpen worden gebracht – van 10 voorwerpen per week in het P.C. Hoofthuis, tot ongeveer 15 voorwerpen per dag op de Roeterseilandcampus. Pasjes, sleutels, opladers, kleding en drinkflessen behoren tot de voorwerpen die het vaakst worden afgegeven. ‘Ik snap dat je een paraplu kunt laten liggen als het gestopt is met regenen, maar niet dat je een laptop, volle sporttas of bril op sterkte kunt vergeten,’ vertelt een receptiemedewerker.

 

Bij de recepties doen ze hun best om alle voorwerpen weer met hun eigenaar te verenigen. ‘Als er pasjes worden ingeleverd, dan sturen wij de betreffende student of medewerker altijd direct een mailtje. Deze worden daardoor eigenlijk altijd opgehaald. Maar bij andere voorwerpen is dit helaas niet mogelijk.’ Veel receptiemedewerkers hebben het idee dat studenten niet goed weten wat ze moeten doen als ze een voorwerp vinden of verloren zijn.

De 'lost and found' kast op Science Park

Open kast

Op Science Park kunnen, in tegenstelling tot op de andere locaties, alleen waardevolle spullen worden achtergelaten bij de receptie. Alle andere voorwerpen kunnen studenten en medewerkers zelf in een ‘lost and found’-kast plaatsen, die voor iedereen vrij toegankelijk is. Daarnaast blijven er regelmatig spullen achter in de dagkluisjes op Science Park. Deze worden altijd zodra het gebouw open gaat gecontroleerd. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de andere gevonden voorwerpen: als er waardevolle spullen inzitten worden ze bij de receptie bewaard, andere spullen – zoals sporttassen – gaan naar de kast.

 

Het aanbod in de kast is divers: sleutels, brillenkoker, yogamatje, enkele schoen, taartvorm, sportkleding; er ligt zelfs een laptop in de onbewaakte kast. ‘Wij hebben geen zicht op die kast, dus het kan gebeuren dat iemand daar een laptop achterlaat in plaats van hem hier af te geven,’ vertelt de receptiemedewerker.

 

iLost

Zoals de eerste blik op de website al deed vermoeden, blijkt REC de enige locatie die actief gebruik maakt van iLost. Op andere locaties hebben de receptiemedewerkers zelfs nog nooit van iLost gehoord. Op de Roeterseilandcampus is niet de receptie maar de servicebalie in REC-A verantwoordelijk voor de gevonden voorwerpen. ‘We proberen alle voorwerpen dagelijks op iLost te zetten, maar de laatste tijd waren wij onderbemand en was dat niet altijd mogelijk.’

 

Op iLost staat naast een foto van het voorwerp altijd een korte omschrijving, zoals: ‘Boek macroeconomics; Gevonden in Amsterdam door UvA REC op donderdag 10 oktober 2019.’ Wie zijn eigen voorwerp ziet, kan op de knop ‘Dit voorwerp is van mij!’ klikken. Na het invullen van een online formulier kun je het voorwerp vervolgens komen ophalen bij de servicebalie.

 

Om er zeker van te zijn dat voorwerpen bij de rechtmatige eigenaar terecht komen, moeten studenten altijd inloggen op een telefoon of laptop, voordat ze hem kunnen meenemen. Daarnaast worden er persoonlijke gegevens genoteerd van iedereen die een voorwerp komt ophalen. ‘Ook schrijven wij altijd op waar een voorwerp is gevonden, zodat wij kunnen vaststellen of dat overeen komt met waar iemand het voorwerp verloren is,’ vertelt een medewerker.

‘Ik durf niet te zeggen of spullen worden gedoneerd of uiteindelijk gewoon worden weggegooid’

Achtergebleven spullen

Toch zijn er altijd spullen die na enkele maanden nog niet zijn opgehaald en raken opslagkasten na verloop van tijd overvol. ‘Hier op REC bewaren wij spullen drie maanden achter de balie, daarna gaan ze nog drie maanden naar een opslag, waarna ze aan kringloopwinkel Rataplan worden gedoneerd.’

 

Ook op andere locaties worden spullen na verloop van tijd weggedaan. Maar het is niet duidelijk wat er precies mee gebeurt. ‘Ik durf niet te zeggen of spullen worden gedoneerd of uiteindelijk gewoon worden weggegooid.’ Bij Oudemanhuispoort worden waardevolle spullen van jaren terug volgens de receptiemedewerker nog altijd bewaard. ‘Helaas weten de studenten ons niet altijd te vinden.’

Lees meer over