Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans (UvA)
actueel

Erasmus Universiteit vindt lek in zaak-Van den Boom niet

Henk Strikkers,
4 oktober 2019 - 14:14

Hoffmann Bedrijfsrecherche, dat in opdracht van de Erasmus Universiteit Rotterdam de mailaccounts van EUR-wetenschappers doorzocht, heeft niet kunnen vaststellen wie naar NRC-journalist Frank van Kolfschooten heeft gelekt over het mogelijke plagiaat van oud-UvA-rector magnificus Dymph van den Boom. Dat meldt Erasmus Magazine, dat weet dat er 22 mailboxen zijn onderzocht.

‘Wel laat het CvB weten dat er “vanuit de faculteit actief contact is geweest” met de krant,’ schrijft Erasmus Magazine. Het bestuur van de universiteit laat weten geen maatregelen te treffen tegen medewerkers. Er was veel kritiek op het doorzoeken van de mailboxen. Een open brief van UvA-hoogleraar Olav Velthuis werd door meer dan 400 wetenschappers ondertekend. Velthuis vond dat deze acties ‘een angstcultuur creëren’. ‘Als ik nu een kritische mail naar Folia stuur, kan dat dan veilig vanaf mijn UvA-mailaccount?’

 

Dymph van den Boom is oud-rector magnificus van de UvA en werd in 2017 aangesteld als interim-decaan van de Erasmus School of History, Culture & Communication (ESHCC). Zij had de opdracht om te onderzoeken wat de beste toekomst voor de faculteit was en adviseerde een fusie met een andere Rotterdamse faculteit. Dat voorstel was impopulair.

 

Plagiaatbeschuldigingen

Dit voorjaar publiceerde NRC een artikel waarin Van den Boom werd beschuldigd van plagiaat in haar diesredes en proefschrift. Volgens Van den Boom, die een week voor de publicatie plotsklaps opstapte, werden regels van nu echter met terugwerkende kracht op publicaties van dertig jaar geleden toegepast en werden haar toespraken onterecht langs de wetenschappelijke plagiaatmeetlat gelegd.

 

Folia maakte met Erasmus Magazine een reconstructie van de tijd die Van den Boom in Rotterdam doorbracht. Daarin zeggen verschillende betrokkenen dat er een angstcultuur heerst op de ESHCC en dat het artikel in NRC een afrekening was.