Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Monique Kooijmans (UvA)
actueel

UvA voert vanaf volgend studiejaar extra vakantieweek in

Dirk Wolthekker,
1 oktober 2019 - 15:17

Met ingang van het studiejaar 2020/2021 wordt op alle faculteiten van de UvA een extra onderwijsvrije vakantieweek ingevoerd. Wat er gebeurt bij tandheelkundefaculteit Acta, het Amsterdam University Colleges en de andere studies die samen met de VU worden aangeboden is nog niet duidelijk. Daarover wordt nog overlegd.

De invoering komt voort uit een wens van onder meer de Centrale Studentenraad (CSR) om studenten en docenten een moment van rust te bieden in het tweede semester. CSR-voorzitter Pjotr van der Jagt is dan ook in zijn nopjes met het besluit van het UvA-bestuur. ‘Wij zijn onwijs blij om te zien dat onze wens voor de vakantieweek na veel en hard samenwerken is uitgekomen.’

 

Vrije Universiteit

De studenten die geneeskunde studeren aan de medische faculteit van de UvA krijgen ook een vakantieweek, zegt een woordvoerder van de universiteit. Of dat ook geldt voor studenten aan studies die de UvA met de VU aanbiedt is nog niet duidelijk. Het gaat daarbij onder meer om studenten tandheelkunde, studenten van het Amsterdam University College en om een aantal bètastudies. De UvA en VU voeren daarover overleg, zegt een woordvoerder.

 

De vakantieweek valt samen met de schoolvakanties in de regio Noord, in eind april of begin mei. In de vakantieweek wordt geen onderwijs gegeven en vindt geen toetsing plaats, ook geen hertentamens. De week kan wel worden gebruikt voor extra-curriculaire activiteiten op vrijwillige basis, zoals studiereizen van studieverenigingen. De gebouwen van de UvA zijn in de onderwijsvrije week ook gewoon geopend.

 

Schoolvakantie

De vakantieweek wordt gepland in het vijfde blok, dat loopt van begin april tot eind mei. Die week werd gekozen nadat er verschillende opties werden besproken met onder meer de Universitaire Commissie Onderwijs (UCO)Dat is een adviesorgaan waarin studenten en onderwijzend personeel overleggen over onderwijs.. Uiteindelijk is besloten om te kiezen voor een week gekoppeld aan de schoolvakantie in de regio Noord. In het studiejaar 2020/2021 staat de vakantieweek gepland van 3 tot en met 7 mei 2021.