De luiken in de gevels van de gebouwen B, C en D van de Roeterseilandcampus blijven voorlopig dicht om te voorkomen dat ze naar beneden vallen. Intussen wordt er gewerkt aan lekkages in de gevel van de drie campusdelen. Volgens de UvA-afdeling Facility Services is er sprake van ‘constructiefouten in de hele gevel’. De aannemer heeft een herstelplan gemaakt, waar de afdeling huisvestingsontwikkeling momenteel een second opinion over laat uitvoeren.
De luiken tussen de smalle rechthoekige ramen in de gevel van de campusdelen B, C en D van de Roeterseilandcampus blijven dus voorlopig dicht. Afgelopen zomer werd tijdens een jaarlijkse controle geconstateerd dat de ‘bekleding’ van die luiken los kan laten. De luiken zijn bedoeld om frisse lucht binnen te laten, want de ramen kunnen niet open. Aannemer BAM is inmiddels met een herstelplan gekomen. Het dichthouden van de luiken geldt als tijdelijke beheersmaatregel.
De luiken kunnen normaal gesproken met een deurkruk aan de binnenkant worden opengezet, maar de deurkrukken zijn nu preventief verwijderd om te voorkomen dat medewerkers ze toch openen. Door het weghalen van deze deurkrukken bestaat de kans dat enkele sloten in de luiken ‘zakken’, waardoor luiken mogelijk openwaaien, maar dat levert geen gevaar op. In de tweede week van oktober – eerder is vanwege levertijden niet mogelijk – worden definitieve deurkrukken geplaatst met slot, zo is het plan van aannemer BAM. De luiken kunnen dan niet meer loskomen en ook niet meer openwaaien. De afdeling huisvestingsontwikkeling laat daar momenteel een second opinion over uitvoeren.
Binnenklimaat
Sommige medewerkers vinden het onprettig dat de ramen niet meer open kunnen, maar medewerkers ondervinden er geen negatieve gevolgen van, benadrukt Facility Services. Volgens de dienst is er nog steeds ‘voldoende toevoer van frisse lucht’ in de kamers is. Er is op dit moment ‘ook geen probleem met de luchtvochtigheid in het gebouw’.
Constructiefouten in hele gevel
Er is al langer gedoe over de gevel van de campusdelen B, C en D. Bert Zwiep, hoofd van de afdeling inkoop en logistiek van de UvA, spreekt van ‘constructiefouten in de hele gevel’. Daardoor zijn op veel plekken lekkages ontstaan. ‘Het probleem speelt al sinds de oplevering van het pand. Het gaat om lekkages bij de raamafdichting, maar ook om lekkages bij koppelstukken. Dat zijn stukken gevel waarbij het ene materiaal overgaat in het andere materiaal.’
Er zijn verschillende oplossingen mogelijk, vertelt Zwiep. Om tot een juiste keuze te komen welke maatregelen en/of voorzieningen nodig zijn is er overleg met de belangrijkste gebruikers van het pand: de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG), het Bureau onderwijslogistiek (Bol) en de UB. Aannemer BAM heeft maatregelen en voorzieningen voorgesteld om de schade te herstellen en de lekkages op te lossen. Ook over die maatregelen laat de afdeling Huisvestingsontwikkeling momenteel een second opinion uitvoeren.