Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Tyler Nix (Unsplash)
actueel

Student met schrijfambities? Maak kans op publicatie van je debuutroman

Redactie Folia,
30 september 2019 - 12:12
Betreft
Deel op

Ben jij student en heb je altijd al een boek willen publiceren? Dan is dit je kans. Universiteits- en hogeschoolmedia in het hele land zoeken namelijk de beste schrijvende student. Voor de eerste ronde kunnen UvA-studenten insturen bij Folia. De landelijke winnaar krijgt hulp bij het gepubliceerd krijgen van een debuutroman.

Met de literaire wedstrijd ‘Wie wordt de nieuwe studentenauteur?’ kun je als UvA-student de eerste stappen zetten op weg naar het schrijversschap. Je hoeft niet meteen een hele roman in te leveren, maar alleen de eerste twee hoofdstukken of een afgerond kort verhaal, plus een A4’tje waarin je aangeeft waar je boek over gaat, en waarom jouw roman een publicatie waard is.

 

Aan de wedstrijd doen zestien universiteits- en hogeschoolbladen mee, die zijn aangesloten bij de Kring van Hoofdredacteuren Hoger Onderwijs. Elk medium kiest zijn eigen winnaar, die doorgaat naar de landelijke eindstrijd. Deze winnaars krijgen een workshop aangeboden van de partner van de wedstrijd, literair agentschap Sebes & Bisseling. In deze workshop ga je aan de slag met je voorstel en krijg je adviezen om het idee te verbeteren.

Sebes & Bisseling werkt voor veel Nederlandse schrijvers zoals Murat Isik en Manon Uphoff

Na die eerste ronde bekijkt een landelijke jury de voorstellen en wordt er één winnaar gekozen. De winnaar krijgt ondersteuning bij het afmaken van de roman en het vinden van de meest geschikte uitgever. Met een literair agent is de kans op het vinden van een uitgever groot.

 

Voorschot
Het literair agentschap Sebes & Bisseling werkt voor veel Nederlandse schrijvers zoals Murat Isik, Manon Uphoff en Clairy Polak. De literair agenten werken samen met auteurs om de best mogelijke versie van een manuscript bij uitgevers aan te kunnen bieden. Ook helpen ze auteurs bij het krijgen van een zo goed mogelijk voorschot en helpen ze met administratieve zaken en het regelen van lezingen.

 

Eén van de auteurs die bij dit agentschap zit is Roelof ten Napel. Hij was tot augustus dit jaar student wiskunde en wetenschapsfilosofie in Utrecht en geïnteresseerd in het schrijven van verhalen en poëzie. Hij deed in 2012 mee aan de landelijke schrijfwedstrijd Write Now! en won de regionale competitie. ‘In de jury bleek iemand van het literair agentschap te zitten. Die was gecharmeerd van mijn werk en vroeg of ik meer geschreven had. Ik antwoordde van wel, maar dat ik daar nog niet helemaal tevreden over was. Dat was voor de literair agent schijnbaar het juiste antwoord. Zo zijn we met elkaar in contact gekomen.’

Foto: Privécollectie
Roelof ten Napel

Ten Napel kreeg vanuit het agentschap steun bij het maken van zijn eerste boek Constellaties dat in 2014 verscheen. In 2017 publiceerde hij de roman Het leven zelf en in 2018 de poëziebundel Het woedeboek. Die laatste bundel werd genomineerd voor onder meer de C. Buddingh’-prijs en de Grote Poëzieprijs.

 

Perspectief op publicatie
De combinatie van studeren en schrijven ging Roelof goed af. ‘In het begin schreef ik in mijn vrije tijd, later werd het serieuzer en besteedde ik er meer tijd aan. Het hielp wel om te weten dat er perspectief op publicatie was. Al met al heb ik door het schrijven wel een beetje studievertraging opgelopen.’

 

Hij heeft wel een tip voor de studenten die overwegen mee te doen. ‘Je moet niet meedoen om bekend te worden, of iets gaan schrijven wat je denkt dat anderen willen lezen. Kijk waar je zelf goed in bent en wat je al schrijvend wil onderzoeken.’

 

Ben je UvA-student en wil je meedoen? Mail dan vóór 1 februari 2020 je korte verhaal of de eerste twee hoofdstukken van je roman naar redactie@folia.nl. Lever ook een synopsis van je boek in (maximaal 1 A4), en de reden waarom jij vindt dat jouw boek het publiceren waard is.

Lees meer over