Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

Gehavend UvA/HvA-damesteam wint deels afgelaste Damloop

Sebastiaan van de Water,
23 september 2019 - 07:32
Betreft
Deel op

Zelden was een editie van de Dam tot Damloop voor de UvA zo bijzonder en belangrijk als de hete en hectische 35e editie die gisteren plaatsvond. En dat kwam niet alleen door de sterke prestaties van de UvA/HvA-wedstrijdteams.

Vijf jaar geleden overleed UvA-student Arthur Fonville, vlak nadat hij de Damloop 2014 had voltooid. Zijn lichaam was ten prooi gevallen aan een hitteberoerte, stelden medisch specialisten achteraf vast.

 

Sindsdien maken zowel Arthurs ouders als het AMC, waar hij geneeskunde studeerde, zich hard voor de introductie van speciale koelbaden bij de Damloop. Opdat geen hardloper Arthurs lot nog hoeft te treffen.

 

Gisteren, bij de 35e editie van de Damloop, stonden ze eindelijk klaar: vier blauwkleurige rubber baden, gevuld met koud water en ijsblokjes. Het merendeel van alle lopers en toeschouwers kreeg de heilzame constructies evenwel niet te zien. De baden stonden verdekt opgesteld in speciale tenten, op posten van het Rode Kruis die met grote hekken waren afgeschermd.

 

‘Het is absoluut niet de bedoeling dat lopers na hun race even komen pootje baden,’ lichtte een medewerker van het Rode Kruis de scherpe beveiliging toe. ‘We reserveren de baden puur voor medische noodgevallen. Gezien de voorspelde hitte moeten we daar helaas rekening mee houden.’

 

Genoeg aan een spons

In de ochtend viel die hitte nog wel mee. Toen Wouter Dijkshoorn om 11:23 als allereerste UvA/HvA-loper over de finish snelde (in een toptijd van 53:57), oogde zijn gezicht niet knalrood en was zijn hemd niet doordrenkt van het zweet.

 

‘Warm? Niet echt hoor. Af en toe een spons over mijn hoofd leeg knijpen was voor mij meer dan genoeg,’ aldus de 30-jarige looptrainer, die part-time les geeft aan de huisartsenopleiding van het AMC.

 

(Lees verder onder de foto)

Vier leden van het UvA/HvA-herenteam. Wouter Dijkshoorn uiterst links.

Omdat Wouters teamgenoten eveneens sterk presteerden, behaalde het UvA/HvA-herenteam een knappe tweede plek in het eindklassement van de Damloop, achter de winnaars van hardloopwinkel Run2Day.

 

Dertig procent absent

Veel minder florissant oogde zondagochtend het perspectief van het UvA/HvA-vrouwenteam. ‘Drie van de tien leden van onze ploeg hebben zich op het laatste moment afgemeld, vanwege ziekte en blessures,’ vertelt Tess Boekema (25), masterstudent privaatrecht.

 

‘Gelukkig schrijven de regels voor dat alleen de vijf beste tijden van een team meetellen voor het eindklassement,’ vervolgt Tess. ‘Ik heb extra mijn best gedaan om bij die vijf te komen. Dat is gelukt en dat maakt me wel een beetje extra blij, naast het feit dat we als team alsnog hebben gewonnen!’

 

Te heet om verder te gaan

Terwijl de dames voor het achtste jaar op rij hun bokaal kregen uitgereikt op het podium, begonnen de omstandigheden op het parcours steeds zwaarder te worden. De hitte nam met het uur toe, en meer en meer lopers strompelden zichtbaar versuft over de meet.

 

‘Ik heb onderweg heel wat lopers zien bezwijken,’ vertelde een vrouwelijke deelnemer terwijl voor haar ogen een flauwgevallen loper per brancard wordt weggedragen.

Twee van de koelbaden

De hulpposten van het Rode Kruis kwamen naarmate de dag vorderde zelfs dermate onder druk te staan, dat de organisatie zich gedwongen zag resoluut in te grijpen. De laatste twee startgroepen, gezamenlijk zo'n vierduizend lopers, mochten niet meer van start.

 

Dat wil niet zeggen dat de vier koelbaden tekort schoten in hun beoogde functie. Damloop-directeur Ron van der Jagt vertelde in een interview met regionale tv-zender NHNieuws dat de baden volop zijn gebruikt, en mogelijk zelfs ‘levens hebben gered’.

Lees meer over