Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Wouter van der Wolk (UvA)
actueel

UvA blijft op zelfde plek in THE Ranking, Nederland zakt weg

Henk Strikkers,
11 september 2019 - 20:01

De UvA staat net zoals vorig jaar op plek 62 in de Times Higher Education World University Rankings. Wageningen staat als hoogst genoteerde Nederlandse universiteit op plek 59. Voor het tweede jaar op rij zakt een Nederlandse universiteit weg uit de top-200.

De academische ranglijst wordt net zoals vorig jaar aangevoerd door de University of Oxford. Het Californa Institute of Technology staat op 2, voor Cambridge. Na Wageningen en de UvA zijn Delft en Leiden de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit op een gedeelde 67e plek, vlak voor de Erasmus Universiteit Rotterdam op plek 69. Nadat vorig jaar Tilburg wegzakte uit de top-200 is nu Twente ook ingedeeld in de categorie 201-250.

Extreme internationale druk

Phil Baty, de redacteur die de THE Ranking opstelt, zegt dat Nederland nog steeds goed scoort maar: ‘the direction of travel is concerning’. ‘In recent times, however, Dutch institutions have come under extreme international pressure and they must now work harder than ever before to maintain their excellent reputations.’

 

De ranglijst is voornamelijk gebaseerd op citatiescores van wetenschappers en op reputatieonderzoek. Daarbij wordt wetenschappers gevraagd welke universiteiten in hun vakgebied het best zijn. De THE Ranking is, samen met de Shanghai Ranking en de Quacquarelli Symonds Ranking, de meest invloedrijke academische ranglijst.

 

Kritiek

Er is veel kritiek op de methodologie van ranglijsten, omdat ze onderwijskwaliteit op een dubieuze manier zouden meten en vooral zouden kijken naar de kwantiteit van publicaties en niet naar de kwaliteit.

Lees meer over