Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Visie ontwerpteam BG5
actueel

UvA heeft architectenbureaus voor ombouw Oudemanhuispoort en BG5

Dirk Wolthekker,
10 september 2019 - 07:53

Nu de werkzaamheden voor een nieuwe UB zijn begonnen gaat de UvA verder met haar bouwplannen. Volgend jaar wil de universiteit beginnen met de ombouw van BG5, het voormalige ‘Atrium’, en de Oudemanhuispoort. In het voormalige hoofdgebouw van de rechtenfaculteit komt een nieuwe Aula. Voor beide projecten zijn nu architectenbureaus geselecteerd.

Voor de restauratie en ombouw van de Oudemanhuispoort is architectenbureau Frits van Dongen uit Den Bosch geselecteerd, BG5 gaat verbouwd worden door het architectenbureau Ector Hoogstad uit Rotterdam. Het bureau van Frits van Dongen, zelf voormalig Rijksbouwmeester, is onder meer bekend als architect van het Amsterdamse Conservatorium aan de Oosterdokskade. Bureau Hoogstad tekende mee met de grootste fietsenstalling ter wereld, die vorige week in Utrecht werd geopend. Hoogstad heeft bovendien ervaring met het ontwerp van grootschalige universiteitsgebouwen in onder meer Delft, Leiden en Utrecht. Beide bureaus zijn door de UvA geselecteerd op basis van een ontwerpvisie. Het daadwerkelijk tekenen gaat nu van start en duurt tot halverwege 2020. Daarna start de uitvoering van de werkzaamheden.

 

(Lees verder onder de afbeelding)

Foto: Visie ontwerpteam Oudemanhuispoort

1757

Het architectenteam van bureau Van Dongen zal bij de verbouwing van de Oudemanhuispoort tot Aula aansluiting zoeken bij de gebouwenstructuur van de Poort uit 1757, toen het pand zijn huidige vorm kreeg. Het grootste deel van de negentiende eeuw deed het gebouw dienst als proveniershuis, hulphospitaal en dependance van het Binnengasthuis. Vanaf 1880 is het in het bezit van de UvA, die een representatief onderkomen nodig had nadat zij in 1877 de officiële status van universiteit had gekregen. In een verklaring zegt Van Dongen dat het ‘zichtbaar en tastbaar’ wordt dat de OMP de geschiedenis en toekomst van de UvA zal verbeelden en ‘hét academisch centrum van hartje Amsterdam’ zal zijn. Onnodig te zeggen dat het hele complex ‘zeer duurzaam’ zal worden.

 

Sleutelproject

BG5, het pand dat in de UvA-volksmond tot nu altijd ‘Atrium’ werd genoemd, zal helemaal ten dienste komen aan de Faculteit der Geesteswetenschappen en zal volgens de eerste schetsen een soort atrium blijven. Bureau Hoogstad beschouwt BG5 als ‘sleutelproject’. ‘Dit vanwege de centrale ligging op het Binnengasthuisterrein, waardoor de zeldzame mogelijkheid ontstaat om aan de voorbijganger iets van het “inwendige” van de universiteit te tonen.’ BG5 moet de kans bieden om de humaniora te verbinden met de buitenwereld. ‘Een plek die deel kan zijn van een publiek domein waar universiteit en stad samenkomen, met ruimte voor debat, discussie en maatschappelijk engagement,’ aldus de architect.