Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

PvdA wil af van leenstelsel

Henk Strikkers,
3 september 2019 - 08:57

De Partij van de Arbeid is niet langer voorstander van een leenstelsel voor studenten en wil in plaats daarvan de basisbeurs weer invoeren. Dat meldt het Algemeen Dagblad. De partij was een van de vier partijen die enkele jaren geleden het leenstelsel invoerden, maar trekt daar nu haar handen van af.

De PvdA heeft zich aangesloten bij Coalitie-Y, een initiatief van de ChristenUnie waar onder meer ook het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) aan deelnemen. Een van de belangrijkste doelen van die coalitie is het afschaffen van het leenstelsel.

 

PvdA-leider Asscher zegt in het AD dat hij het liefst de basisbeurs op een andere manier zou laten terugkeren dan voorheen. ‘Een veel grotere groep zou dan in aanmerking komen voor de aanvullende beurs. Ik denk aan ouders die tot drie keer modaal verdienen, tot en met een ton. Dat is een nieuwe basisbeurs.’

 

Afbrokkelende steun

Dat de partij nu zo stevig afstand neemt van het leenstelsel is opvallend, omdat juist PvdA-minister Jet Bussemaker de basisbeurs in 2013 afschafte met steun van VVD, D66 en GroenLinksGroenLinks liet in mei al weten dat ze wil stoppen met het leenstelsel.. Asscher was in die regering vice-premier. Jongeren ‘hebben al te maken met minder baanzekerheid en woningnood, dan is het voor sommige jongeren te veel om ook te moeten lenen. Dat is de druppel die de emmer doet overlopen,’ zegt hij in de krant over de redenen achter zijn wisseling van standpunt. Asscher wil bovendien dat de jongeren die de afgelopen jaren moesten lenen gecompenseerd worden.

 

Het ligt niet voor de hand dat deze kabinetsperiode het leenstelsel nog wordt afgeschaft, ook al is daar nu een Kamermeerderheid voor. De VVD en D66 zijn nog steeds voorstander van het leenstelsel en in het regeerakkoord staat niets over afschaffing van het stelsel. Bovendien moet er een oplossing gevonden worden voor investeringen die universiteiten en hogescholen vanaf dit jaar doen. Die worden deels betaald uit de opbrengsten van het leenstelsel.