Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Privéarchief (bewerking Folia)
actueel

Waarom Niamh wel een topsportstatus krijgt en Florian niet

Sebastiaan van de Water,
5 september 2019 - 11:46
Betreft
Deel op

Wil je colleges kunnen skippen, tentamens kunnen verplaatsen en vervangende opdrachten kunnen regelen? Dan moet je UvA-topsportcoördinator Marjan Kuiper overtuigen dat je recht hebt op een officiële UvA-topsportstatus. In het jaar voorafgaand aan de Olympische Spelen is die status misschien wel belangrijker dan ooit. Folia neemt drie gevallen onder de loep. 

Foto: Niamh Slattery

Niamh Slattery (19)

Studie: Psychology

Sport: Trampolinespringen

 

Acht jaar oud was Niamh Slattery toen ze voor het eerst stuiterend de wereld in keek. ‘Ik was meteen verkocht. Elke hoge sprong die ik op de trampoline maakte gaf me een kick. En dat is nog steeds zo.’

 

Wat begon met voorzichtige pogingen om in de lucht een rondje om haar as te draaien, culmineert elf jaar later in meervoudige salto's voor het oog van een strenge jury. Als lid van het Nederlands team deed Niamh (19, bachelor psychologie) het voorbije jaar zelfs mee aan het EK én WK. En daar blijft het niet bij, als het aan haar ligt. ‘Mijn grote doel? De Olympische Spelen van 2024, in Parijs.’ Daar staat wel wat tegenover. Twee lange trainingssessies per dag. De trampoline mee de collegezaal in sjouwen is echter wat onpraktisch en dus hoopte Niamh een topsportstatus te krijgen, om zo een flexibeler studieprogramma te kunnen ontwerpen.

 

Voor Kuiper was de keuze in drie seconden gemaakt. Niamh bezit namelijk een officiële topsportstatus van de overkoepelende sportbond NOC-NSF. De regels zijn in dat geval duidelijk: die status neemt de UvA ten alle tijden over. 

Urenlange trainingssessies in de gym kun je gewoon flexibel inroosteren om de colleges heen
Foto: Florian Wolf

Florian Wolf (26)

Studie: Artificial Intelligence

Sport: Bodybuilden

 

Zelfs de zeldzame Instagram-video of -foto waarop Florian Wolf zijn shirt wél aanhoudt, verraadt onmiddelijk waar zijn ware passie ligt. De gespierde Duitser heeft weliswaar een bachelor maschinenbau op zak van de TU Darmstadt, maar het liefst sleutelt hij in de gym aan zijn lichaamseigen onderdelen. 

 

Florians inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen, zoals deze video laat zien. In 2017 won hij zelfs een Arnold Classic, een bodybuildcompetitie vernoemd naar Arnold Schwarzenegger. Ooit hoopt Florian mee te doen aan de heilige graal van de bodybuildwereld, de prestigieuze Mr. Olympia-wedstrijden.

 

Maar vormen knallende traps, lats en delts voldoende argumenten voor een status? Kuiper vond van niet. Bodybuilding is geen erkende Olympische sport. Bovendien kun je urenlange trainingssessies in de gym gewoon flexibel inroosteren om de colleges heen. Wel ontving Florian van Kuiper een gratis fitnessabonnement voor het USC.

‘Hier trainen wereldkampioenen. Ik hoop Mike te kunnen overtuigen om mij persoonlijk te gaan coachen’
Foto: Matthieu Delarive

Matthieu Delarive (21)

Studie: Humanities

Sport: Kickboksen

 

‘Het was verreweg de beste beslissing die ik ooit heb gemaakt,’ vertelt de Franse uitwisselingsstudent Matthieu Delarive. Hij heeft het over de keer dat hij als tienjarig joch zijn bezorgde moeder overtuigde om een vechtsportgala te mogen bezoeken. Een jaar later stond Matthieu zelf in de ring en won hij een jeugdkampioenschap boksen. 

 

Matthieu rijgt sindsdien de overwinningen aaneen, waaronder het Franse kampioenschap savate - een Franse vorm van kickboksen. ‘Mijn grootste kwaliteit is mijn rechtervuist. En mijn mentaliteit. Ik heb nog nooit opgegeven in de ring. Ik besef voortdurend dat ik tegenover iemand sta die mij probeert te vermoorden. Die kans zal ik hem nooit geven.’

 

Matthieu is onder meer naar Amsterdam gekomen om te trainen bij Mike’s gym: de sportschool van Mike Passenier, jarenlang de coach van Badr Hari. ‘Hier trainen wereldkampioenen. Ik hoop Mike te kunnen overtuigen om mij persoonlijk te gaan coachen.’

 

Slecht getimede colleges en tentamens moeten daar uiteraard voor wijken. Mathieu sprak ruim een uur met Kuiper om haar te overreden. Dat lukte, tot vreugde van de Fransman. ‘De flexibliteit die ik hiermee verkrijg is geweldig. Mijn droom, nee wacht, mijn doel is om te vechten bij de kicksportbond Glory. Mijn droom is veel groter: de wereldtitelgordel in de lucht houden.’

Lees meer over